Effectieve maatregelen nodig tegen klimaatsverandering

De wereld moet effectieve maatregelen treffen tegen klimaatsverandering, uitputting van hulpbronnen en verlies van biodiversiteit.

Het is van belang dat de High Forest Cover, Low Deforestation (HFLD) landen bij elkaar komen om de huidige situatie te bespreken, mechanismen ontwikkelen om de bossen te beschermen en waar mogelijk die uit te breiden, terwijl de landen ook worden ontwikkeld. Dit zei DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons bij de eerste dag van de klimaatconferentie, die tot 15 februari duurt.

Volgens de DNA-voorzitter kan dit gerealiseerd worden door duurzaam beheer van het regenwoud voor ontwikkeling. Geerlings-Simons gaf aan dat vanuit Suriname er werk is verzet om bij te dragen aan het eerdergenoemde.

Op het vlak van de wetgeving heeft het parlement voorbereidend werk gedaan, waar zowel coalitie als oppositie aan hebben meegewerkt. De verwachting is dat de wet spoedig wordt aangenomen, wat DNA in staat zal stellen andere lopende zaken zoals de bescherming van het kustgebied van Suriname, afvalbeheer en wetten op het stuk van plastiek af te handelen.

Het probleem van klimaatsverandering zal niet opgelost kunnen worden met dezelfde mindset en hetzelfde economische systeem die het eerdergenoemde probleem hebben veroorzaakt.

De parlementsvoorzitter vroeg zich af hoe de landen met een hoge graad van bosbedekking, de rijke geïndustrialiseerde landen kunnen overtuigen dat er niet eindeloos kan worden vergaderd en gesproken. Wat dringend nodig is dat deze landen hun verantwoordelijkheid gelijk nemen.

Het wordt een moeilijke taak maar er is geen andere keus dan sterke actie van de HFLD-landen om de bossen te behouden en uit te breiden en van de grote vervuilers om op de rem te trappen.

Carlos Rodriguez, minister van Milieu van Costa Rica, gaf in zijn toespraak aan dat zijn land in 1987 een bosbedekking had van 21%. Met een gezamenlijke aanpak is dit verdubbeld naar 52% in 2012, ondanks het aantal inwoners in het land is toegenomen. Hij riep de andere landen op een sterk standpunt in te nemen om zo de belangen van HFLD-landen en de wereld te behartigen.

Lee White van Gabon National Parks gaf aan dat de goedkoopste manier om om te gaan met klimaatsverandering is, het beschermen van het regenwoud. Een goed beheer daarvan is ook noodzakelijk.

Hij noteert wel enkele uitdagingen om te komen tot een gezonde situatie en noemde onder meer het gebrek aan vertrouwen om ervoor te gaan en gebrek aan capaciteit.

Delen:

Meer nieuws

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:

Launch e-ID Kaart en ingebruikname Printhouse

Onder grote publieke belangstelling vond vrijdagmorgen op het Centraal Bureau voor Burgerzaken aan de Kwattaweg de launch plaats van de Biometrische Identiteitskaart, e- ID kaart….

Delen:

Soft launch online marktplaats SUmarket

Met het lanceren van de online e-commerce platform voor Suriname, SUmarket, is er een digitale marktplaats ontstaan waar klanten ondernemingen makkelijk kunnen vinden of producten…

Delen:

Padieboeren Nickerie dienen petitie in

Padieboeren van Nickerie hebben vanmorgen een petitie bestemd voor president Desi Bouterse ingediend bij districtscommissaris Nisha Kurban. Delen:

Delen:

Klaarheid gebracht in twee berovingszaken

De afdeling Kapitale Delicten (KD) heeft twee berovingszaken in onderzoek waarbij drie mannen op respectievelijk 16 februari en op dinsdag 5 maart twee winkeliers in…

Delen:

Dini Blokland verruilt NDP voor de VHP

Dini Blokland, meer bekend als ‘ma Dini, een diehard NDP’er, verlaat de NDP voor de VHP, het Oranje huis dat liefde, warmte, vertrouwen en hoop…

Delen:

Iran waarschuwt vijanden met grote drone-oefening

Redactie GFC Nieuws — De Iraanse Revolutionaire Garde hield donderdag een grote oefening met onder meer bewapende drones, dichtbij de strategische Straat van Hormuz. Het nieuwsagentschap…

Delen:

Minister Noersalim kondigt launch e-ID aan

Minister Mike Noersalim meldt met groot genoegen, dat na een gedegen voorbereiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), het zover is dat de launch…

Delen:
Scroll Up