Effectieve maatregelen nodig tegen klimaatsverandering

De wereld moet effectieve maatregelen treffen tegen klimaatsverandering, uitputting van hulpbronnen en verlies van biodiversiteit.

Het is van belang dat de High Forest Cover, Low Deforestation (HFLD) landen bij elkaar komen om de huidige situatie te bespreken, mechanismen ontwikkelen om de bossen te beschermen en waar mogelijk die uit te breiden, terwijl de landen ook worden ontwikkeld. Dit zei DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons bij de eerste dag van de klimaatconferentie, die tot 15 februari duurt.

Volgens de DNA-voorzitter kan dit gerealiseerd worden door duurzaam beheer van het regenwoud voor ontwikkeling. Geerlings-Simons gaf aan dat vanuit Suriname er werk is verzet om bij te dragen aan het eerdergenoemde.

Op het vlak van de wetgeving heeft het parlement voorbereidend werk gedaan, waar zowel coalitie als oppositie aan hebben meegewerkt. De verwachting is dat de wet spoedig wordt aangenomen, wat DNA in staat zal stellen andere lopende zaken zoals de bescherming van het kustgebied van Suriname, afvalbeheer en wetten op het stuk van plastiek af te handelen.

Het probleem van klimaatsverandering zal niet opgelost kunnen worden met dezelfde mindset en hetzelfde economische systeem die het eerdergenoemde probleem hebben veroorzaakt.

De parlementsvoorzitter vroeg zich af hoe de landen met een hoge graad van bosbedekking, de rijke geïndustrialiseerde landen kunnen overtuigen dat er niet eindeloos kan worden vergaderd en gesproken. Wat dringend nodig is dat deze landen hun verantwoordelijkheid gelijk nemen.

Het wordt een moeilijke taak maar er is geen andere keus dan sterke actie van de HFLD-landen om de bossen te behouden en uit te breiden en van de grote vervuilers om op de rem te trappen.

Carlos Rodriguez, minister van Milieu van Costa Rica, gaf in zijn toespraak aan dat zijn land in 1987 een bosbedekking had van 21%. Met een gezamenlijke aanpak is dit verdubbeld naar 52% in 2012, ondanks het aantal inwoners in het land is toegenomen. Hij riep de andere landen op een sterk standpunt in te nemen om zo de belangen van HFLD-landen en de wereld te behartigen.

Lee White van Gabon National Parks gaf aan dat de goedkoopste manier om om te gaan met klimaatsverandering is, het beschermen van het regenwoud. Een goed beheer daarvan is ook noodzakelijk.

Hij noteert wel enkele uitdagingen om te komen tot een gezonde situatie en noemde onder meer het gebrek aan vertrouwen om ervoor te gaan en gebrek aan capaciteit.

Delen:

Meer nieuws

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up