Eerste niertransplantatie een feit in Suriname

GFC NIEUWS- Op 27 augustus is in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo de eerste niertransplantatie uitgevoerd.

Dit was mogelijk vanwege een samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid met de hulp van de George Subraj Foundation onder leiding van dr. Rahul Jindal.

Deze stichting werd na intensieve onderhandelingen en evaluaties door de Commissie Niertransplantatie, die op 23 juli van het afgelopen jaar werd geïnstalleerd, benaderd om gaandeweg het traject van uitvoeren en continueren, het uitvoerend team in Suriname bij te staan.

Het doel van de commissie was het werken naar en uitvoeren van succesvolle niertransplantaties in Suriname met adequate nazorg en continuïteitsgarantie.

Inmiddels is er ook een transplantatiewet opgesteld, die nog moet worden aangenomen.

Na voorbereidingen en evaluatiesessies vanuit de commissie heeft het Academisch Ziekenhuis invulling gegeven aan de uitvoering. Dit vanwege de aanwezigheid van de nodige faciliteiten en specialisaties rondom het proces van de uitvoering en monitoring.

De transplantatie

De uitvoering van zo een transplantatie ging gepaard met gigantisch veel technische, organisatorische en logistieke voorbereidingen.

Onder de technische voorbereidingen valt ook het screenen van zowel de ontvanger als donor, opdat alle criteria waaraan deze moeten voldoen, gecontroleerd worden door middel van laboratorium en andere diagnostisch onderzoek.

Deze screening werd geïnitieerd vanuit de afdeling nefrologie van het AZP. Uiteindelijk wordt na de screening een besluit genomen als de ontvanger wel transplantabel is en als de donor wel mag/kan doneren.

Een belangrijk aspect bij de transplantatie is dat zowel de patiënt als de donor mentaal sterk voorbereid zijn op de transplantatie en het natraject hiervan.

De donor heeft na zo een donatie één nier, waar hij heel bewust mee moet omgaan.

Bij de ontvanger is therapie compliance vereist, aangezien deze levenslang immunosuppressiva gaat gebruiken, om afstoting van het transplantaat tegen te gaan.

Peri-en postoperatief zijn er verschillende afdelingen betrokken. De operatie vindt plaats op de operatiekamer, waar er een uitname- en transplantatieteam werkt aan het koppel.

Het OK-team bestond uit 3 transplantatiechirurgen, anesthesiologen, vaatchirurgen, assistenten en verpleegkundigen, speciaal geselecteerd uit het buitenland en ons lokaal team.

Na een operatie van in totaal 11 uren werden zowel donor als patiënt naar de ICU overgeplaatst voor verdere monitoring.

Het ICU-personeel, de intensivist en het verpleegkundig team in samenwerking met de nefroloog zorgen in deze fase voor het stabiliseren van zowel de donor als patiënt, waarna het koppel op de afdeling wordt overgeplaatst.

Optimale medicatievoorziening en controle zijn de basis voor een goede nazorg van de transplantatiepatiënt.

Achtergrond

Sinds 1997 worden patiënten met terminaal nierfalen gedialyseerd in Suriname. Door de jaren heen is het aantal dialysebehoeftigen namelijk sterk toegenomen.

Aangezien niertransplantaties ten opzichte van dialyse, niet alleen de levenskwaliteit van de patiënt verhogen, maar ook op lange termijn op verschillende vlakken kostenbesparend blijken te zijn, werd de roep om over te gaan tot het uitvoeren van deze transplantaties steeds hoger.

Immers, een niertransplantatie is de eerste keus voor nierfunctie vervangende behandeling.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

Delen:

Meer nieuws

Verkiezing OWMCP gaat in december door

GFC NIEUWS- De verkiezing van een nieuw bestuur bij het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWCMP) in Nickerie zal in december worden gehouden in plaats…

Delen:

Man opgepakt die familie blijft bedreigen

GFC NIEUWS- De Politie van Santo Dorp heeft de 28-jarige verdachte Marvin O. voor de vijfde keer aangehouden en opgesloten voor bedreiging. Zie ook een…

Delen:

Baby met tumor in linkerarm naar Colombia

GFC NIEUWS- Baby Cheverny Pakoeh, ampertjes 6 maanden oud, is met hulp vanuit de overheid en de gemeenschap vertrokken naar Colombia voor een medische ingreep….

Delen:

Ingezonden| Yes we can do the job?

GFC NIEUWS- Op straat is al goed te merken dat de verkiezingen in aantocht zijn. Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende…

Delen:

Gas voldoende op voorraad

GFC NIEUWS- Op social media circuleert er een bericht dat suggereert dat de boot die gas levert voor het gasbedrijf Ogane, dochteronderneming van de Energiebedrijven…

Delen:

Vrouw, 44, verscheurd door eigen honden

GFC NIEUWS- In het noordwesten van Engeland is een 44-jarige vrouw doodgebeten door haar twee honden. Zie ook een ander interessant bericht door op de…

Delen:

HVB versterkt structuren in het westen

GFC NIEUWS- “In Nickerie zijn er alleen 3 partijen in de race naar de verkiezingen. Paars, oranje nanga HVB. De rest heeft niets in Nickerie…

Delen:

JCI Suriname kiest nieuw bestuur voor 2020

GFC NIEUWS- Tijdens de onlangs gehouden General Assembly van de Junior Chamber International (JCI) Suriname is er een nieuw bestuur voor 2020 gekozen. Zie ook…

Delen:

Baby zonder ogen geboren in Rusland

GFC NIEUWS- Een baby die geboren is zonder ogen, is op zoek naar een adoptiefamilie, omdat zijn jonge moeder hem opgaf. Zie ook een ander…

Delen:

HVB breidt vleugels uit naar Nederland

GFC NIEUWS- “Bij de HVB telt iedereen mee, ook degenen die niet in Suriname verblijven maar hun lot verbonden hebben met de toekomst van ons…

Delen:
Scroll Up