Eerste bespreking tussen minister Akiemboto met directie en RvC EBS

Een delegatie onder leiding van minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft een bezoek gebracht aan de Energie Bedrijven Suriname (EBS).

Tijdens deze bijeenkomst donderdag heeft de bewindsman kennis gemaakt met de Raad van Commissarissen (RvC) en de directie. Ook zijn de uitdagingen waarmee de organisatie te kampen heeft, de diverse projecten en de oplossingsmogelijkheden besproken.

Voor de bewindsman was het een waar genoegen om dit belangrijk bedrijf aan te doen, vanwege de plaats die de EBS inneemt binnen de maatschappij, namelijk de energievoorziening voor de totale Surinaamse samenleving.

Minister Akiemboto merkte ook op dat vandaag aan de dag geen enkel land in de wereld zonder beschikbaar, betaalbaar en gegarandeerd energie, ontwikkeling op gang kan brengen.

Volgens de president-commissaris, Andoyo Rusland, is het zeer verwonderlijk dat de bewindsman reeds aan het begin van zijn ministerschap besloten heeft een ontmoeting te hebben met de RvC en de leiding. Op deze manier geeft de minister invulling aan het te voeren beleid van de regering, om te voorzien in de behoefte aan energie, gas en elektriciteit.

Voor Akiemboto is het meer dan noodzakelijk dat alle betrokken actoren vanaf het begin weten welke richting er wordt opgegaan. In zijn toespraak maakte hij ook kenbaar dat hij staat voor duidelijkheid vanaf het begin, voordat er tastbare stappen worden ondernomen. Vanuit die invalshoek benadrukt de NH-topman dat voor het garanderen van een gezonde samenwerking, de wederzijdse verwachtingen vanaf het begin benoemd moeten worden, rekening houdend met de mogelijkheden en de beperkingen.

Tijdens de meeting is de minister omstandig geïnformeerd over zaken die van nationaal belang zijn zoals: het project Straatverlichting, Energie Autoriteit Suriname (EAS), het Energie Sectorplan, dat er nog niet is, de Gross Rosebel-overeenkomsten, de Powerplant Tout Lui Faut en het Project Pokigron.

De technisch directeur van de EBS, Marcel Eindhoven, gaf ook een korte uitleg over de projecten van het binnenland, die gefinancierd worden met 2 leningen van de IDB. Het is de bedoeling dat er solar installaties geplaatst worden te Santigron en dat alle dorpen gelegen tussen Powakka en Marshall kreek ook voorzien zullen worden van energie.

Eindhoven legde verder uit dat de EBS bezig is met een derde lening, ten behoeve van het Project Koina kondre en het project Moengo en Albina, dat gezamenlijk met de Agence Française de Développement wordt uitgevoerd.

Vervolgens lichtte de Financieel directeur, Ismanto Adna, de jaarrekening van 2014 tot en met 2016 toe, alsook de informatiestroom naar de samenleving. De kwestie van de begroting werd eveneens onder de aandacht gebracht van de bewindsman.

Er zijn vervolgafspraken gemaakt om de samenwerking tussen de EBS en Dienst Elektrificatie Voorziening te verbeteren en de brandende zaken verder te bespreken.

Delen:

Meer nieuws

Ode aan Inheemsen in Palmentuin

GFC NIEUWS- Jaren terug is advies uitgebracht aan de regering voor het plaatsen van een gedenkteken voor de Inheemse mannen, vrouwen en kinderen die tijdens…

Delen:

Dorpen in Para bezorgd over veiligheid

GFC NIEUWS- De Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica kondigt verscherpte en gemeenschappelijke actie aan voor het recht op veiligheid, begaanbare wegen en…

Delen:

Volksgezondheid waarschuwt voor hittegolven

GFC NIEUWS- In navolging van het bericht van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) waarbij zij waarschuwt dat de Caribische landen risico lopen op hittegolven, wil het…

Delen:

Baby geboren met drie hoofden

GFC NIEUWS- Een babymeisje dat geboren is met drie hoofden vanwege een onbekende medische conditie heeft medici verbijsterd in India. Delen:

Delen:

Adviesprijs HI&T per kippenei SRD 1.40

GFC NIEUWS- De adviesprijs van kippenei is door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vastgesteld op SRD 1.40 per stuk. Delen:

Delen:

ARVAS wil certificering koeltechnici

GFC NIEUWS- De Associatie voor Air-conditioning Refrigeration and Ventilation Association Suriname (ARVAS) bracht vorige week een kennismakingsbezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van…

Delen:

Viskeuringsinstituut verder geaccrediteerd

GFC NIEUWS- Het Laboratorium van de Stichting Viskeuringsinstituut (VKI) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is sedert 2017 in de branche van…

Delen:

VMS schort acties op met 3 weken

GFC NIEUWS- De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdag tijdens een zeer druk bezochte ledenvergadering besloten om de aangekondigde acties met 3 weken…

Delen:

Schenking drug – en precursoren kit aan KPS

GFC NIEUWS- Het waarnemend hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit (BZC), August van Gobbel, heeft maandag een schenking in ontvangst mogen nemen uit handen van vertegenwoordigers van…

Delen:
Scroll Up