Eenmalige uitkering AOW-gat niet toereikend

euro 50 100

GFC NIEUWSREDACTIE– Het voornemen van het Nederlands kabinet om een bedrag van 122 miljoen uit te trekken voor een unieke groep ouderen van Surinaamse afkomst wordt door Stichting HOOB, een belangen organisatie van en vóór deze groep niet toereikend geacht.

HOOB is positief omdat er een eerste gebaar wordt gemaakt van erkenning voor ouderen van Surinaamse afkomst. Tegelijkertijd is het teleurstellend te constateren dat niet wordt voorgesteld om het AOW – gat daadwerkelijk te compenseren en te repareren.

Wat er in de voorjaarsnota staat, geeft nog geen duidelijkheid over hoe het “gebaar van erkenning” zal worden uitgewerkt en wie allemaal hiervoor in aanmerking zullen komen.

Ook is niet duidelijk welke voorwaarden er gesteld zullen worden. Een ding is zeker, er is veel verwarring en onduidelijkheid onder de doelgroep.

Daadwerkelijke compensatie voor dit historische onrecht laat lang, te lang op zich wachten. Met de dag wordt de doelgroep kleiner.

Nog even en dit “gebaar van erkenning” zal aan niemand gericht zijn. De doelgroep waar het om gaat sterft uit. Ook ontbreekt vooralsnog een onderbouwing van het bedrag van 122 miljoen. Hoe is het kabinet tot dit bedrag gekomen? Vraagt de stichting zich vertwijfeld af.

Dit bedrag is een lachertje en bij lange na niet voldoende. Een simpele berekening van iemand met een AOW gat laat zien dat er een gigantisch tekort is. Mevrouw X heeft een AOW-uitkering van ongeveer 1000 euro per maand. Ze heeft een tekort van 351 euro (dat is een gat van 13 jaar, dus 26%).

Deze berekening laat al gauw zien dat mevrouw X een bedrag van 84.250 euro tekort is gedaan. Waarom wordt er niet een structurele oplossing voorgesteld maar een gebaar van erkenning?”

De groep ouderen van Surinaamse afkomst heeft behoefte aan een structurele oplossing, mede gezien de historische band met het Koninkrijk der Nederlanden.

Suriname heeft een wezenlijke bijdrage geleverd de afgelopen 400 jaar aan de economische opbouw van Nederland. Velen zijn bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd dan ook onaangenaam verrast met een AOW-gat. De doelgroep is niet formeel geïnformeerd over de consequenties van het toenmalig besluit.

HOOB roept het Kabinet en de Tweede Kamer op om met snelheid en in gesprek met deze ouderen tot een reële financiële oplossing te komen.

Het kan niet alleen bij dit gebaar blijven, wat HOOB betreft moet er een passend en rechtvaardig vervolg komen.