Een streep erdoor zonder meer?

Bewust allert respect

Door Francis Renfurm 

In wat voor wereld leven wij met z’n allen? Dat is in mijn optiek een waarbij het sterk erop lijkt dat meer mensen bijkomen die alles wat krom is, maar recht praten tegen al het rationeel denken in.

Als ik zo de revue laat passeren van de recente gebeurtenissen in de wereld, dan kan ik alleen maar meewarig mijn hoofd schudden en constateren dat er gaandeweg meer personen van hun eigen diepgewortelde ik vervreemd raken.

Het heeft er veel van dat bepaalde woorden niet eens meer voorkomen in het woordenboek van deze van zichzelf vervreemde mensen. En dat is wereldwijd het geval.

Respect is een gevoel van bewondering, ontzag of eerbied voor anderen. Dit kan respect zijn voor mensen al of niet op grond van iemands kwaliteiten of prestaties. Respect betekent oorspronkelijk ‘omzien naar’ en geeft aan dat iemand rekening houdt met een ander persoon.

Als elke ambtenaar in een regering en op aanverwante posten dit kan opbrengen in woord en in daad, dan weet ik zeker dat de burgers zich gewaardeerd en gedragen voelen. Door deze waardering die visa versa is, kunnen daadwerkelijke basisstappen zorgen voor ontwikkeling en groei van land en volk.

Als we de wereldgeschiedenis nagaan, komen we verschillende helden tegen die vreedzaam streden voor respect in het algemeen. De namen van deze moedige en respectvolle mensen en hun acties zijn via het internet te achterhalen.

Zelfrespect is het gevoel dat je mag bestaan en dat je mening en je eigen gevoelens waarde hebben. Het is een belangrijke voorwaarde om voor jezelf op te komen en om actief deel te nemen aan het vormgeven van je eigen leven.

Pas als je over deze waarde beschikt en uitstraalt naar anderen in je handel en wandel, kun je respectvol met je medemensen omgaan.

Eergevoel is het autonome gevoel van wat je moreel verplicht bent om te doen en te laten.

Eerlijkheid duidt op de aanwezigheid van integriteit en met name de afwezigheid van bedrog of fraude, met name in zakenrelaties: compromisloze eerlijkheid en betrouwbaarheid.

Als het goed is, heeft ieder mens in de opvoeding van z’n ouders en/of verzorgers meegekregen een duidelijke scheiding te maken tussen wat recht is en wat krom. Wat stoort het mij en velen dat er in eigen land of land van herkomst men in de regering moedwillig de andere kant opkijkt bij gebeurtenissen die botsen met het eergevoel.

Integriteit is de persoonlijke eigenschap, karaktereigenschap, van een individu die inhoudt dat de betrokkene eerlijk en oprecht is en niet omkoopbaar. De persoon beschikt over een intrinsieke betrouwbaarheid, liegt niet, houdt woord, heeft geen verborgen agenda en veinst geen emoties.

En wat zie ik, en velen met mij, stelselmatig in de wereld gebeuren, dat mensen in de top maar blijven tonen hoe onbetrouwbaar ze zijn. Ze hebben hun mond vol van allerlei praatjes en beloftes, maar zodra ze aan de macht zijn, knapt alles als zeepbellen uit elkaar. Onbetrouwbaar tot op het bot! En ik blijf me afvragen hoe deze mensen met zichzelf kunnen leven, want iedereen die wel dichtbij haar of zijn menselijke oprechte aard blijft, weet dat dit nooit goed kan zijn voor de psychische gezondheid van een mens.

Intelligentie is het vermogen van een mens om doelgericht te handelen, rationeel te denken en effectief met de omgeving om te kunnen gaan.

De meeste mensen hebben het voorrecht gehad om naar school te mogen en kunnen gaan met het doel zichzelf te ontwikkelen, waarna ze een behoorlijk aantal jaren tot aan hun pensioen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de samenleving waarin zij zich bevinden. Hoe komt het dan dat bij sommigen allesbehalve intelligentie afstraalt, met noodlottige gevolgen door desastreus beleid bij meerdere ministeries in Suriname?

Ik vind het heel jammer dat er anno 2024 in Suriname de verantwoordelijken voor daadwerkelijke ontwikkeling en groei voor land en volk nog steeds overduidelijk aan partij- en vriendjespolitiek doen. Hierdoor komt het belang van de samenleving telkens helemaal onderaan de stapel te liggen. Onbegrijpelijk!

Ze zeggen dat het nooit te laat is voor verandering, en dus ook niet om alsnog oprecht moeite te doen om vertrouwen te wekken bij de samenleving. In de 7 maanden die voor ons liggen, is er tijd voor de leiding van Suriname om het roer radicaal om te gooien. Begin nú een streep te trekken door wat in het nadeel werkt voor Suriname. Maak tenminste een begin ermee!

En ná die streep is het heel belangrijk te handelen naar de gevolgen die deze streep met zich meebrengt. En dan doel ik op recht voor één recht voor allen, dus zonder aanzien des persoons. Hetzelfde geldt ook voor alle politieke partijen die mee gaan doen aan de verkiezingen op 25 mei 2025.