Een overleden mens begraven is niet milieuvriendelijk en past niet meer in deze tijd

begrafenis kist

INGEZONDEN- Onlangs was er in het nieuws↗ een geval te lezen van een verpleegkundige die haar familieleden heeft verzocht om haar niet te begraven wanneer ze komt te overlijden, maar zo snel als het kan te cremeren.

Zij krijgt rillingen van het idee dat ze voor lange tijd in een kist onder de grond zal worden opgesloten.

Weinigen zullen deze vrouw ongelijk geven.

Het begraven van een overleden mens past allang niet meer in deze tijd. Dat deed men al in de tijd voor christus omdat dit kennelijk werd gedicteerd door meerdere gelovigen en het de makkelijkste oplossing was.

Tegenwoordig zijn er veel humanere, schonere en op lange termijn milieuvriendelijkere oplossingen door gebruik te maken van speciale ovens waarin overledenen kunnen worden gecremeerd.

Deze ovens worden steeds efficiënter en krijgen ook betere filters om de uitstoot van onder anderen kwik en dioxines te reduceren.

CREMEREN OP LANGE TERMIJN VEEL BETER VOOR HET MILIEU

Uit een studie↗ blijkt dat begraven over het algemeen op lange termijn een 10 procent hogere milieu-impact heeft dan cremeren, omdat het een meer arbeidsintensief proces is.

Een groot deel van de uitstoot is volgens de researchers afkomstig van het onderhoud van de gazons van de begraafplaats en de begraafplaats door de jaren heen.

Milieuactivisten wijzen ook op de hoeveelheid hout die nodig is om de miljoenen ​​doodskisten te produceren. Het fabricageproces zorgt ook voor een enorme hoeveelheid koolstofemissies.

GIFSTOFFEN KOMEN IN ONS GRONDWATER

Een andere belangrijke reden die wordt aangedragen is dat de balsemvloeistoffen die worden ingesmeerd in crematoria een andere grote bijdrage leveren aan de schade aan het milieu.

Uiteindelijk komen deze chemicaliën namelijk in de grond en vinden hun weg naar het ondergrondse water.

Volgens uitvaartverzorgster Mel Buttigieg komen er bij een gemiddelde begraafplaats wel duizenden liters vloeistoffen vrij die in het grondwater terecht komen.

Een andere factor is dat begraven lichamen ook methaan afstoten wanneer ze ontbinden.

R.P

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de GFC Nieuwsredactie het eens is met de inhoud