Economische maatregelen verergeren koopkrachtprobleem in Suriname, vakbonden eisen meer

failliet crisis

De economische situatie in Suriname blijft verslechteren door de maatregelen die de overheid treft, wat resulteert in een verdere afname van de koopkracht.

Hoewel er enkele initiatieven zijn aangekondigd, zijn deze bij lange na niet voldoende om de economische lasten voor de bevolking te verlichten.

De koopkrachtversterking van SRD 3.500 per maand voor landsdienaren zal slechts tot en met december dit jaar worden uitbetaald, terwijl er nog steeds geen concrete oplossingen zijn voor de rest van de samenleving.

Michael Miskin, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), bevestigt aan Starnieuws dat er overeenstemming is bereikt over de tijdelijke koopkrachtversterking, maar benadrukt dat de onderhandelingen nog steeds gaande zijn.

“Het is van cruciaal belang dat de administratieve zaken op orde zijn,” aldus Miskin. Hij wijst erop dat de pensioenen van de overheid medio juli zullen worden uitbetaald en dat gepensioneerde ambtenaren slechts 70% van de koopkrachtversterking ontvangen. Dit benadrukt de noodzaak om deze zaken te formaliseren.

Ravaksur Plus, een collectief van vakbonden, eist een loonsverhoging van 35% en de integratie van de SRD 3.500 koopkrachtversterking in het salaris.

Miskin legt uit dat deze eis gebaseerd is op de inflatie van vorig jaar. “De regering heeft 7% op tafel gelegd voor juli en 8% in januari 2025, maar dit bod is door de vakbeweging afgewezen,” zegt Miskin. “We hebben de regering gevraagd om met een beter bod te komen. De verhoging die Ravaksur Plus wil moet fiscaal neutraal zijn.”

Sinds het aantreden van de huidige regering is er sprake van een significante achteruitgang, wat de noodzaak van effectieve maatregelen alleen maar verder onderstreept. Ondanks de inspanningen van de overheid blijven de huidige maatregelen onvoldoende om de koopkracht van de bevolking te herstellen en de economische crisis te verlichten.

De roep om meer adequate en duurzame oplossingen blijft groeien, terwijl de bevolking worstelt om de eindjes aan elkaar te knopen.

De vakbonden blijven druk uitoefenen op de regering om met structurele oplossingen te komen die de economische druk op de burgers daadwerkelijk verlichten.