Economische maatregelen brengen samenleving naar het ravijn

armoede geld

GFC NIEUWSREDACTIE- De regering in Suriname vraagt zich niet af wat de gevolgen van maatregelen zijn die genomen worden in de fiscale- en monetaire sfeer.

Dat is de mening van vakbondsman Armand Zunder, die van mening is dat de regering niets aan het hervormen is binnen de economie.

De economische maatregelen die de regering neemt, maken dat de koopkracht nog minder wordt.

“De mensen hebben geen geld om te kopen. Bedrijven zullen sluiten en mensen zullen daardoor bedrijven sluiten. De maatregelen brengen de Surinaamse burgers naar het ravijn en dat kunnen wij niet accepteren”, aldus Zunder.

De Raad van Vakcentrales in Suriname (RAVAKSUR) heeft verschillende presentaties gehouden voor de regering hoe de koers stabiel te houden en welke manier maatregelen genomen moeten worden zodat de werkende klasse niet het slachtoffer wordt. Echter zijn de voorstellen van het vakbondswezen niet meegenomen.

Ook over het verhogen van de energietarieven zijn er afspraken gemaakt. Er is een rapport gepresenteerd aan de regering.

De regering wil daarvan afwijken. De eis van de vakbonden is dat er uitvoering aan het rapport moet worden gegeven, zegt C-47 voorzitter Robby Berenstein.

Errol Snijders, voorzitter van de Moederbond, eist dat de loonbelasting afgeschaft moet worden nu btw is ingevoerd. Er moet nog een koopkrachtversterking komen,stelt hij. Niet alleen de SRD 1.800 voor bepaalde groepen.

“De koopkracht moet niet eronder lijden,” benadrukt hij. De maatregelen moeten opgeheven worden. Berenstein geeft aan dat er genoeg alternatieven aan de regering zijn gepresenteerd om de koers te stabiliseren en om aan extra inkomstem te komen; ze worden gewoonweg niet uitgevoerd.

“De maatregelen mogen niet doorgaan. Als land en volk kunnen wij dit niet accepteren,” aldus Zunder.