Economische crisis in Suriname verhoogt gezinsproblemen en gebroken huishoudens

kind moeder vader familie gezin baby

De economische situatie in Suriname heeft een zware impact op gezinnen in het land. ‘

Vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud, onbetaalbare goederen en werkdruk ervaren veel huishoudens enorme stress, wat leidt tot een toename van gebroken gezinnen en sociaal-maatschappelijke problemen.

Dit zegt een maatschappelijk werkster aan GFC Nieuws.

In de huidige economische crisis wordt er volgens haar nauwelijks sociaal beleid gevoerd in Suriname, wat de situatie voor gezinnen nog moeilijker maakt.

Er is geen welzijnsbeleid en de beperkte steun die geboden wordt, zoals een kleine kopkrachtversterking, is niet voldoende om gezinnen daadwerkelijk weerbaar te maken.

Zonder additionele capaciteitsversterkende maatregelen en welzijnsprogramma’s zal het voor deze gezinnen vrijwel onmogelijk zijn om de huidige problemen te overwinnen.

A.T., die werkzaam is op Sociale Zaken, benadrukt dat veel mensen in Suriname gedwongen worden om meerdere banen te nemen – sommigen zelfs drie tot vier banen – om in hun basisbehoeften te voorzien. Dit leidt niet alleen tot een verergering van de gezondheid en stress van de betrokkenen, maar ook tot meer gebroken gezinnen.

Er is volgens haar sinds het aantreden van de huidige regering een toename van personen die zich melden voor sociale steun.

Zij meent dat vanwege de huidige situatie in het land de druk op relaties binnen huishoudens toeneemt, aangezien het gebrek aan tijd, rust en financiële stabiliteit het sociale en emotionele welzijn van gezinnen ondermijnt.

De hoge kosten van goederen in de winkels maken het voor veel gezinnen vrijwel onmogelijk om zich normaal te onderhouden. Dit creëert een vicieuze cirkel van financiële instabiliteit, die uiteindelijk leidt tot ernstige sociale problemen.

Het ontbreken van een degelijk welzijnsbeleid maakt volgens A.T. het moeilijk voor gezinnen om zich te herstellen of om steun te vinden in deze uitdagende tijden.

De sociale werker doet een dringend beroep op de overheid en andere betrokken instanties om niet alleen de economische situatie aan te pakken, maar ook om een degelijk welzijns- en sociaal beleid te ontwikkelen.

Er moeten concrete welzijnsprogramma’s en capaciteitsversterkende maatregelen komen om de gezinnen in Suriname te ondersteunen en weerbaar te maken tegen de financiële en sociale uitdagingen waarmee zij dagelijks geconfronteerd worden.