EBS wil gebruik fossiele brandstof terugbrengen

Bij zijn aantreden in 2016 als directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), was het een belangrijke zaak voor Rabin Parmessar om hard te werken aan andere mogelijke vormen van energieopwekking, dan alleen maar het opwekken van energie op de traditionele manier, met fossiele brandstof.

“In Suriname hebben we gelukkig het toeval dat wij ons stuwmeer hebben waarbij ongeveer 40 procent van de stroom die wij gebruiken uit groene stroom komt. Dat voordeel hebben de andere Caribische landen niet,” zegt hij. Het streven is om uiteindelijk steeds minder fossiele brandstof te gebruiken voor het opwekken van energie.

Voor Suriname is het een enorm leertraject hoe een hybride systeem precies werkt. Volgens Parmessar is ons land nog steeds ervaring aan het opdoen. Het voordeel van zonne-energie is dat het milieuvriendelijk is. Daartegenover staat dat de installatiekosten ontzettend hoog zijn, zegt Parmessar aan het NII.

Op Pokigron is er al een hybride systeem opgezet dat in februari officieel werd geopend. De directeur geeft met trots aan hoe mooi het is de ontwikkelingen te Pokigron en Atjoni te zien voltrekken. “Al met al is het voor ons een prettige ontwikkeling dat wij als EBS in het kader van het regeringsbeleid de basisvoorwaarden daar neer zetten voor de verdere economische ontwikkeling en verbetering van de kwaliteit van het leven”, aldus Parmessar.

Los van Pokigron zijn er ook verzoeken bij de Caribbean Development Bank (CDB) ingediend en goedgekeurd voor het opzetten van hybride systemen in Nickerie en Coronie. Ook het ledlampenproject, waarbij de straatverlichting in heel Suriname wordt vervangen door ledlampen, zal een enorme besparing van stroomgebruik met zich meebrengen.

De EBS hoopt eind van dit kalenderjaar te starten met het ledlampenproject dat ongeveer 10 maanden zal duren. De directeur geeft verder te kennen dat als gevolg van de elektriciteitswet die in 2016 is aangenomen er in de maand april bekend gemaakt zal worden onder welke voorwaarden mensen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen.(GFC)

Meer nieuws

Man steelt biggetjes uit stal

De politie van Lelydorp heeft de 45-jarige Poniran M. aangehouden voor diefstal van een aantal biggetjes uit een stal aan de Tawajariweg. Na aangifte van…

Vrouw gewond na explosie gascilinder

Een vrouw raakte maandag ernstig gewond nadat een gascilinder explodeerde in haar woning aan de Van Sommelsdijckstraat. De vrouw liep op verschillende delen van haar…

Scroll Up