EBS: groot aantal storingen afgelopen dagen

Hevig onweer en menselijk handelen hebben de afgelopen dagen gezorgd voor een ongekend aantal storingen in de elektriciteitsvoorziening van Paramaribo en omgeving.

Door herhaaldelijke blikseminslagen zijn verschillende delen van het distributienetwerk verstoord geraakt. Hierdoor vielen een aantal hoogspannings- en laagspanningslijnen uit, laat het bedrijf weten.

Grote gebieden zijn als gevolg hiervan ook zonder spanning komen te zitten.
Alle technische ploegen zijn ingezet om de storingen binnen een zo kort mogelijke tijd op te heffen. Door de omvang van het aantal storingen, maar ook het weer heeft het wat langer geduurd om alle gebieden weer snel van elektriciteit te voorzien.

Technici van de EBS hebben lange dagen gemaakt en zich enorm ingezet om alle storingen zo snel als mogelijk te verhelpen. Om klanten niet te lang zonder elektriciteit te laten worden de getroffen gebieden waar mogelijk omgeleid zodat deze vanuit andere lijnen of onderstations worden gevoed. Hierdoor zijn de technici in staat de storing te verhelpen zonder dat buurten te lang van elektriciteit zijn verstoken.

Op 12 juli registreerde de EBS tussen 15.00 uur en 23.00 uur, 11 storingen. Vier storingen waren te herleiden naar de weersomstandigheden die dag en 2 zijn onbekend gebleven.

De resterende vijf gevallen werden veroorzaakt door een manspersoon die aan de Highway in de omgeving van de brandweer kazerne in een hoogspanningsmast klom en werd geëlektrocuteerd. Een groot aantal klanten was hierdoor verstoken van elektriciteit.

Door blikseminslag afgelopen donderdag tegen 16.00 uur is het volledig voedingsgebied van onderstation OSN (omgeving Lareco) getroffen. De bliksem zorgde ervoor dat op een splitsingsmast beide hoogspanningsschoordraden doorsneden.

Als gevolg hiervan vielen 4 belangrijke voedingslijnen uit t.w. Tijgerkreek-, Wayambo-, Lareco- en Groningenlijn. De storing werd tegen 18:32 uur volledig opgeheven.

Techneuten van de EBS hebben in het weekend doorgewerkt om het probleem permanent te verhelpen. Zaterdag en zondag waren er weer enkele gebiedsstoringen in deze zelfde omgeving en in de omgeving van de Nieuw weergevonden. Ook een gedeelte van Paramaribo Noord zat het afgelopen weekend voor enkele uren zonder spanning.

Deze storing is veroorzaakt door een mastaanrijding en het heeft ruim 7 uren geduurd alvorens het heel gebied weer was voorzien van elektriciteit.

Ook zondag heeft blikseminslag op een van de lijnen aan de Martin Luther Kingweg gezorgd voor een storing. Tussen 14.00 – 16.00 uur was dit gebied verstoken van elektriciteit.

Onweer, vooral met blikseminslag vormt een gevaar voor de werkers. Het opheffen van storingen duurt bij regenweer daarom altijd wat langer dan normaal.

Gezien de tijd van het jaar is het te verwachten dat meer van dit soort onweersbuien zich kunnen voordoen. Blikseminslag kan schade aan apparatuur veroorzaken. EBS vraagt haar klanten daarom alert te zijn en stekkers van apparaten bij dit soort weer uit het stopcontact te trekken.

Foto-onderschrift: De LS/HS combinatiemast die zondagochtend werd aangereden waardoor grote gebieden in Paramaribo Noord verstoken waren van elektriciteit (foto: EBS storingsdienst)
(GFC)

Meer nieuws

Scroll Up