‘Dure’ Europese parfums die in Suriname worden verkocht, zijn veelal nep of vervallen. Dat beweert een klokkenluider binnen de Surinaamse cosmetica branche die ook in bekende parfumzaken in Nederland heeft gewerkt.
Uit onderzoek van GFC Nieuws blijkt dat ongeopende parfumflessen meestal geen vervaldatum hebben.
Maar volgens de insider worden veel nepgeuren uit originele flessen gehaald, aangelengd met water en opnieuw verpakt. Dit leidt tot een mindere kwaliteit en een zwakkere geur.
De Franse parfumkenner Clement Gavarry uit Parijs bevestigt dat zodra een fles eenmaal is geopend er lucht bij komt, waardoor het parfum uiteindelijke zal vervallen.
“Het resultaat is dat de geur minder sterk wordt en onaangenaam kan ruiken,” aldus Gavarry.
De klokkenluider in Paramaribo stelt dat er al jaren op brede schaal imitatieparfums voor hoge prijzen worden verkocht aan nietsvermoedende consumenten in het land. Cijfers ontbreken echter.
Het Italiaanse octrooibureau rapporteerde tussen 2008 en 2012 bijna 115 miljoen euro verlies door imitatiegeuren. In 1995 had meer dan 80% van de Franse parfumbedrijven te maken met problemen door vervalsingen.
Neppe parfums worden vaak niet getest en kunnen onveilige toxines en stabilisatoren bevatten, wat kan leiden tot huiduitslag, astma en meer.
De Roemeense parfumkenner Gabriela Chelariu adviseert om parfums op een koele, donkere plaats te bewaren, weg van hitte en daglicht, om hun levensduur te verlengen.
“Het bewaren van een parfum in de koelkast is eigenlijk het beste”, voegt Chelariu toe.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com