Duizenden kankerdoden door talkpoeder: Johnson & Johnson weet volgens persbureau al jaren van kankerverwekkend asbest in poeder, hield onderzoeken geheim

Duizenden mensen klaagden de afgelopen jaren het bedrijf Johnson & Johnson (J&J) aan omdat zij overtuigd waren dat zij kanker hadden gekregen door gebruik van hun talkpoeder. Het nieuwsagentschap Reuters ontdekte dat J&J al heel lang weet dat de talkpoeder, die zowel voor baby’s als bij volwassenen wordt gebruikt, soms vervuild was met het kankerverwekkende asbest, maar daar zijn mond over hield.

Talk en asbest komen van nature vaak samen in de aarde voor. Ontgonnen talk kan daarom besmet zijn met de kankerverwekkende stof.

Schokkend

J&J heeft altijd ontkend dat hun talk vervuild was met asbest. Tijdens de vele rechtszaken wist het bedrijf steeds te voorkomen dat de onderzoeksrapporten van de talk boven tafel moesten komen.

Onlangs gebeurde dat echter toch. Uit de schokkende documenten blijkt dat testrapporten van Johnson & Johnson aantonen dat tussen 1971, mogelijk zelfs eerder, en het begin van de jaren 2000 kleine hoeveelheden asbest in zowel de ruwe talk als het eindproduct voorkwamen. De eerste meldingen dateren van 1957 en 1958.

Hoge concentraties

In 1976 verzekerde J&J de Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA dat er absoluut geen asbest in hun producten voorkwam. Johnson & Johnson verzweeg daarbij dat bij minstens drie tests tussen 1972 en 1975 “tamelijk hoge” concentraties asbest in hun talk was aangetroffen. Daar komt bij, dat slechts een klein deel van de talk werd gecontroleerd.

Johnson & Johnson verwerpt in een verklaring de conclusies van Reuters en houdt vol dat hun talkpoeder volkomen veilig is.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en alle andere relevante autoriteiten zijn het met elkaar eens dat er geen veilige hoeveelheid asbest bestaat. Hoewel de meeste mensen geen kanker zullen ontwikkelen, is zelfs de kleinste hoeveelheid asbest is in staat om jaren later kanker te veroorzaken.

Delen:

Meer nieuws

Kinderen Parelhuis trots op nieuw vervoer

Parelhuis ontvangt een Noah-bus van Stinafo, zodat zij ‘hun’ kinderen verantwoord en comfortabel naar school en hun andere activiteiten kunnen vervoeren. Delen:

Delen:

Ressortraden Para nu voltallig

De afgelopen week is voorzien in de ontstane vacature van vijf ressortraadsleden (rr-leden) van vier ressortraden (rr) in het district Para. Delen:

Delen:

HVB installeert onderafdeling te Nieuwe Grond

Met de installatie van de onderafdeling De Nieuwe Grond afgelopen zaterdag in haar partijcentrum te Hannaslust, heeft de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) haar structuren in…

Delen:

VHP solidair met inwoners Utrecht

De VHP spreekt haar solidariteit uit met de inwoners van Nederland, in het bijzonder in Utrecht, die zijn opgeschrikt door de aanslag van maandagochtend, waarbij…

Delen:

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:
Scroll Up