Duizenden hectaren omgeploegd vanwege illegaal Monsantozaad

Redactie GFC Nieuws — Europese boeren moesten vorig jaar duizenden hectaren koolzaad vernietigen, omdat zij illegaal zaad van Bayer-Monsanto hadden gekocht. De affaire kwam pas deze week in de publiciteit.

Bayer zei woensdag dat boeren in Frankrijk en Duitsland duizenden hectares koolzaadvelden moesten omploegen nadat sporen van genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) die niet gebruikt mochten worden voor de teelt, gevonden waren tussen zaden die door het bedrijf werden verkocht.

GMO-gewassen worden over de hele wereld op grote schaal geteeld, maar ze blijven controversieel in Europa, waar maar heel weinig variëteiten zijn toegelaten voor de teelt en sommige landen zoals Frankrijk hun teelt zelfs volledig hebben verbannen.

Controles door de Franse autoriteiten tijdens de afgelopen herfst toonden zeer kleine hoeveelheden GMO-zaden aan, minder dan 0,005 procent van het volume, in drie partijen raapzaad die waren verkocht onder het merk Dekalb.

De GMO-zaden mogen in Europa niet worden gebruikt. Bayer probeerde het zaad terug te halen, maar een deel was al uitgezaaid over 8000 hectaren in Frankrijk en tot 3000 hectaren in Duitsland.

Meer nieuws

Minister Samsoedin gaat in op grondproblemen

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft tijdens de ingekomen stukken in het parlement, uitleg gegeven over enkele gevallen van occupatie.

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

Scroll Up