Dreigende ramp in Bigi Pan

bigi pan

In het district Nickerie van Suriname bevindt zich de Bigi Pan, een essentieel gebied voor ongeveer 75 panvissers en de werknemers van toeristenkampen.

De voorzitter van de lokale kleine vissersorganisatie en afdelingsvoorzitter van de politieke partij De Nieuwe Leeuw, Radjinder Churamon, luidt de noodklok over de alarmerende situatie die is ontstaan door aanhoudende “El Nino” droogte.

Deze crisis duurt nu bijna vijf maanden en wordt naar verwachting nog minstens drie tot vijf maanden voortduren.

Volgens Churamon is deze zorgwekkende situatie grotendeels te wijten aan het ernstige falen van het districtsbestuur en andere overheidsdiensten om tijdig adequate maatregelen te nemen.

Drie perforaties van meer dan 200 meter in de dam langs de oceaan hebben ervoor gezorgd dat al het water naar de zee is weggestroomd, de zwamp is drooggelegd en de vispopulatie ernstig is aangetast. De inpoldering van het gebied wordt nu als noodzakelijk beschouwd om het te behouden.

De gevolgen zijn niet beperkt tot de visserij; het biologisch evenwicht wordt verstoord, omdat de pannen fungeren als kraamkamers voor vis.

Daarnaast lijdt het toerisme in het district, waar normaal gesproken dagelijks ongeveer 100 toeristen de pan bezoeken. Dit heeft directe gevolgen voor de inkomsten van horecabedrijven en boottransporteurs in de regio.

Voorzitter Churamon schat de schade voor de vissers alleen al op circa 2 miljoen dollar. Bovendien ervaren boeren in aangrenzende gebieden problemen door het gebrek aan irrigatiewater voor hun landbouwgronden.

Ondanks herhaaldelijke verzoeken van belanghebbenden heeft de overheid nog geen actie ondernomen. De bevolking voelt zich aan haar lot overgelaten. De leefsituatie van meer dan 150 gezinnen is erbarmelijk geworden.

Churamon benadrukt dat de overheid op zijn minst financiële steun zou moeten verlenen om de getroffenen te helpen overleven. Tegelijkertijd moet onmiddellijk begonnen worden met het herstel van de lekken in de dammen.

De afwezigheid van verantwoordelijke actie van de overheid plaatst deze gemeenschap in een economische crisis met verstrekkende gevolgen.