Suriname staat mogelijk voor een ernstig economisch probleem met een dreigend exportverbod op Surinaamse vis naar de Europese Unie (EU).
Dit zou het gevolg zijn van aanhoudende illegale visvangst, met name door Guyanese vissers die al dan niet met Surinaamse vergunningen opereren.
Het DNA-lid Ronnie Aloema bracht deze kwestie eerder aan de orde tijdens een vergadering van De Nationale Assemblée (DNA).
Klacht Frans-Guyana
Frans-Guyana heeft Suriname aangeklaagd bij de EU en heeft om sancties verzocht vanwege herhaalde gevallen van Illegal, Unreported, and Unregulated (IUU) Fishing.
Suriname werd al in januari 2023 door Frans-Guyana op de hoogte gesteld van deze problematiek, en dit werd in maart 2024 opnieuw onder de aandacht gebracht.
Ondanks de aanwezigheid van een Kustwacht, uitgerust met drie patrouilleboten, zijn er geen significante acties ondernomen om deze illegale activiteiten te bestrijden.
Mogelijke gevolgen voor de exportsector
De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) waarschuwt dat het uitblijven van effectieve maatregelen om IUU Fishing tegen te gaan, kan leiden tot een exportverbod op Surinaamse vis naar de EU.
Dit zou desastreuze gevolgen kunnen hebben voor de reeds verzwakte exportsector, die jaarlijks ongeveer USD 30 miljoen aan deviezen genereert.
In reactie op de situatie gaf de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan dat het gebrek aan actie te wijten is aan schaarse middelen.
Hij kondigde aan in september met de Franse autoriteiten te zullen overleggen, ruim 20 maanden na de eerste waarschuwing vanuit Frans-Guyana.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com