GFC NIEUWSREDACTIE- De Inheemse dorpen Corneliskondre (Wayamborivier) en Kalebaskreek (Coppenamerivier) zitten al een poos zonder elektriciteit, omdat de generators defect zijn.
Hoewel een delegatie van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) begin maart het probleem had bekeken, is het nog niet opgelost.
“We kunnen onze mobiele telefoons niet thuis chargen en moeten we dat doen bij de polikliniek van het Mungra Medisch Centrum dat zonnepanelen heeft. Want telecommunicatie is niet meer weg te denken”, zegt Oda Banda, basya van Corneliskondre.
Verder kunnen leerkrachten en leerlingen in de avonduren hun schoolwerk niet doen. Banda vraagt zich af of de overheid op deze manier de scholieren in het binnenland gelijke kansen wil geven.
Gebleken is dat de generatoren opstarten, maar deze geen stroom kunnen distribueren naar de huishoudens. Mensen kunnen hierdoor ook geen wildvlees bewaren in hun koelkast.
“We kunnen een hele buffel niet in zout smeren en moeten het vlees verdelen”, zegt Banda. De basya verwacht dat de kwestie spoedig wordt aangepakt. In Corneliskondre is er al twee maanden geen stroom, terwijl Kalebaskreek al een maand elektriciteit ontbeert.
Siegfried Forster, hoofd van de Dienst Elektrificatie Binnenland van NH, bevestigt dat hetzelfde onderdeel van beide generators door een kortsluiting het niet meer doen. “Er is motorisch niets aan de hand”, legt Forster uit.
Door geldgebrek kunnen er geen nieuwe onderdelen aangeschaft worden, maar de dienst heeft nu wel tweedehandse onderdelen gevonden. Deze worden eerst uitgetest alvorens ze naar de dorpen gaan.
“Want niet pas na een verre reis naar de dorpen, moeten we ontdekken dat die dingen niet werken”, redeneert Forster. Hij wil de komende week de gemeenschappen bezoeken. Echter, moeten de financiële middelen hiervoor nog vrijgemaakt worden.
Volgens Forster laten technici van de dienst in de dorpen steken vallen, waardoor de onderdelen defect zijn geraakt. Ze houden volgens hem het stroomproces niet in de gaten. “Ze starten de generator op en daarna gaan ze weg om later de machine weer uit te maken”.
BEKIJK OOK: Johan Misiedjan schrijft geschiedenis met ‘Tide Neti’
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com