Donald Trump corrigeert geschiedenis alsnog, verleent gratie aan zwarte ‘vrouwenhandelaar’

Twee jaren lang daagde hij wereldkampioen Tommy Burns uit, tot die in 1908 verklaarde bereid te zijn om tegen de zwarte bokser te vechten.

Burns eiste het destijds enorme bedrag van 30.000 dollar voor het gevecht, zijn tegenstander zou 5.000 ontvangen.

De toeschouwers vloekten de zwarte bokser stijf toen hij de ring betrad. Die glimlachte terug en wierp hen kushandjes toe.

In de stijl die een andere grote bokser jaren later zou imiteren, bespotte de uitdager zijn opponent tijdens het gevecht: “Wat kun jij eigenlijk, Tommy? Je laat helemaal niets zien!” De filmopname van het gevecht werd door de politie gestopt, toen de overmacht van de zwarte vechter te duidelijk werd (citaat uit documentaire)

Jack Johnson versloeg Burns in de veertiende ronde – en werd daarmee de eerste zwarte Amerikaanse wereldkampioen boksen in het zwaargewicht. [Der Spiegel]

Jack Johnson deelde graag het bed met witte vrouwen. Het leverde hem een gevangenisstraf op wegens overtreding van de ‘Mann Act’, ook bekend als de White Slave Traffic Act, die verbiedt “een vrouw om immorele redenen over staatsgrenzen te vervoeren”.

Witte vrouwen

Johnson, als zwaargewichtkampioen van 1908 tot 1915 de beroemdste zwarte man in Amerika, hield van witte vrouwen, snelle auto’s, flitsende sieraden en pittige nachtclubs, schrijft The Undefeated

In die periode, tijdens de Amerikaanse Apartheid, was voor zwarten vooral de omgang met witte leden van het andere geslacht niet bepaald verstandig.

Pleitbezorgers van burgerrechten betoogden jarenlang dat Johnson’s veroordeling wegens het overtreden van de Mann Act een duidelijk voorbeeld was van een racistische toepassing van de wet, schrijft Daily Beast.

De echte misdaad van Johnson was niet vrouwenhandel, concludeert de Beast: het ging om zijn omgang met witte vrouwen in een tijd dat het sociaal onaanvaardbaar was voor een zwarte man om dat te doen.

Gratie

In 2004 kwamen supporters (waaronder de Republikeinse senator John McCain) in actie om Johnson postuum gratie te verlenen. De actie kwam in een stroomversnelling nadat Barack Obama het Witte Huis betrok, en in 2009 werd hiertoe een resolutie ingediend in het Congres.

Tot verbijstering van het Johnson-kamp deed Obama niets, ook niet toen een tweede, en zelfs een derde maal een poging werd gewaagd.

Barack Obama stond immers bekend als een president die bereid was te vergeven. Tijdens zijn ambtsperiode verleende hij clementie aan 1324 veroordeelden, meer dan de vorige 11 presidenten bij elkaar, onder wie 395 personen die tot levenslang waren veroordeeld.

“Het verwarde ons allemaal”, zei een assistent van het Congres die betrokken was bij de resoluties. “We konden ons op geen enkele manier voorstellen waarom hij of de regering niets deed.”

“Ik ben er erg van in de war,” was de reactie van McCain. “Ik heb niet begrepen, waar dit een kolossale daad van racisme is, dat de president van de Verenigde Staten de geschiedenis niet wil corrigeren.”

Deze week gebeurde dat alsnog. Donald Trump kende John Arthur ‘Jack’ Johnson donderdag postuum gratie toe voor de veroordeling in 1913 wegens het overtreden van de Mann Act.

Foto: Johnson vs Burns | Boxing Hall of Fame

Delen:

Meer nieuws

Centrale markt steeds klantvriendelijker

“De Centrale Markt van Suriname is de grootste handelsplaats in Suriname en telt ongeveer 3000 marktventers, waarvan 90 procent uit vrouwen met gezinnen bestaat ”,…

Delen:

VHP: Albina moet ontwikkeld worden

De VHP heeft zondagavond in het grensstadje Albina een meeting gehouden, waarbij het districtscampagneteam ‘Albina en omgeving’ is geïnstalleerd door VHP-voorzitter Chan Santokhi, onder leiding…

Delen:

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:
Scroll Up