OPINIE – In Suriname heerst er een alarmerende situatie als het gaat om de import van levensmiddelen.
De woorden van Arun Hindori, woordvoerder van het Platform van Levensmiddelen Importeurs in Suriname (PLIS), zijn een schrille waarschuwing voor de huidige economische toestand: “De banken verkopen niet en ook bij de cambio’s is valuta heel moeilijk te vinden.”
Dit probleem vormt een directe bedreiging voor de beschikbaarheid van essentiële levensmiddelen in ons land.
De stijgende koers bij de cambio’s en de douanekoers laat zien dat de economie steeds verder onder druk komt te staan.
Handelaren kunnen niet meer rekenen op de benodigde dollars om levensmiddelen te importeren, en de gevolgen van deze crisis zijn verstrekkend.
Het tekort aan valuta belemmert niet alleen de handel, maar zorgt ook voor stijgende prijzen en een toenemende schaarste aan basisvoedingsmiddelen.
De vraag rijst dan ook: hoe lang kunnen we deze situatie nog volhouden zonder ernstige gevolgen voor de bevolking?
Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de importeurs om deze crisis op te lossen.
De overheid moet dringend ingrijpen en beleid ontwikkelen dat de toegang tot valuta voor levensmiddelenhandelaren waarborgt.
Het is van cruciaal belang dat er transparantie en stabiliteit komt in het wisselkoersbeleid en dat er concrete maatregelen worden getroffen om de economie te ondersteunen.
De huidige situatie vraagt om een gezamenlijke aanpak van zowel de overheid als de betrokken partijen.
Zonder adequaat ingrijpen dreigen de schappen in onze supermarkten leeg te raken, en dat kan niet de bedoeling zijn in een land dat ooit zelfvoorzienend was op het gebied van voedsel.
F. van Samson
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud