Doemscenario voor Suriname dreigt: ’12 uur per dag stroomuitval door load shedding’

kaarsen stroomuitval ebs energie

Door aanhoudende droogte en een zorgwekkend laag waterpeil in het Afobaka-stuwmeer, dreigt Suriname mogelijk geconfronteerd te worden met langdurige stroomuitval door load shedding.

Het waterniveau van het Brokopondo-stuwmeer is momenteel drie meter lager dan dezelfde periode vorig jaar.

Hierdoor is het land nu meer afhankelijk van de thermische centrales, die op volle capaciteit draaien om de elektriciteitsvraag te dekken.

Eddy Frankel van Staatsolie waarschuwt dat de situatie zorgwekkend is. “Elke storing of uitval van een thermische unit kan direct leiden tot load shedding, omdat het beperkte vermogen nauwelijks kan voldoen aan de vraag,” aldus Frankel.

Vooral als er, zoals voorspeld, in januari en februari geen significante regenval komt, kunnen de gevolgen groot zijn.

“Elke vertraging van de regentijd heeft een negatief effect op de waterreserves van het stuwmeer,” voegt hij toe.

Load shedding, waarbij de elektriciteitsvoorziening in fasen wordt uitgeschakeld om overbelasting van het netwerk te voorkomen, is een ernstig en langdurig probleem in Zuid-Afrika.

Door een combinatie van verouderde infrastructuur, gebrek aan nieuwe capaciteit en slecht beheer, kan daar de stroomuitval oplopen tot 12 uur per dag, afhankelijk van de fase.

Hoewel Suriname waarschijnlijk niet zulke extreme omstandigheden zal ervaren als Zuid-Afrika, blijft de dreiging van fase 6 load shedding, waarbij stroomuitval tot 12 uur per dag kan duren, een mogelijk doemscenario.

Klimaatverandering vergroot indirect de kans op droogte in Zuid-Amerika, met als voorbeeld La Niña, die sinds 2019 de neerslag heeft verminderd in de regio.

Desondanks zijn er nog hoopvolle vooruitzichten, zoals onverwachte neerslag of maatregelen om de energievoorziening te stabiliseren.

Foto ter illustratie.