Dodental Christchurch-moskeeën opgelopen; moskeeganger voorkwam meer doden

Redactie GFC Nieuws — Het aantal dodelijke slachtoffers van de terreuraanslag vrijdag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland is opgelopen tot 50. Twee mensen verkeren nog in kritieke toestand. Ook het aantal gewonden is nu vastgesteld op 50 personen, maakte politiecommissaris Mike Bush vandaag bekend op een persconferentie.

Het aantal doden kon niet eerder met zekerheid worden vastgesteld, omdat pas vrijdagavond alle lichamen geborgen konden worden.

De vermoedelijke dader, Brenton Tarrant (28) zal worden vervolgd voor moord. Hij is de enige verdachte, maar de politie onderzoekt nog steeds of meerdere personen bij de aanslag betrokken zijn.

Abdul Aziz Wahabzadah

Commissaris Bush zei dat vrijdag nog twee mensen, een man en een vrouw, waren gearresteerd. Zij waren naar de plek gegaan “om kinderen in het gebied in veiligheid te brengen”, maar waren er gewapend naartoe gegaan.

Zij lijken echter niets te maken te hebben met de aanslag. De vrouw is vrijgelaten. De man wordt vervolgd voor het overtreden van de vuurwapenwet.

De absolute held van Christchurch is de 48-jarige Abdul Aziz Wahabzadah. Hij was met zijn vier kinderen in de Linwood Moskee voor het vrijdaggebed, toen het kogels begon te regenen, schrijft CNN.

Dekking

Toen hij de schoten hoorde, pakte hij een mobiele pinautomaat en rende daarmee naar buiten. Hij raakte Tarrant met het apparaat, die vervolgens wegliep van de moskee en op hem afkwam.

Na enkele schoten liet de schutter zijn geweer vallen en begon hij op Wahabzadah te schieten met een tweede wapen. Die zocht dekking op de parkeerplaats, rennend tussen de geparkeerde auto’s.

Tarrant liep terug naar zijn auto om nieuwe wapens te halen. Wahabzadah achtervolgde hem met het geweer dat hij had laten vallen. De terrorist dacht vermoedelijk dat Wahabzadah op hem zou schieten en verschanste zich in zijn auto.

God redde iedereen

Wahabzadah gooide het wapen tegen de voorruit, waarna Tarrant er vandoor ging. Bij de Linwood Moskee, waar Wahabzadah het gebed deed, stierven 7 mensen. Latef Alabi, de imam van Linwood, zei tegen de Australian Broadcasting Corporation dat Wahabzadah mogelijk veel meer doden heeft voorkomen.

Wahabzadah is het daar niet mee eens. “Ik moet eerlijk tegen je zijn, ik was het niet, het was God die iedereen redde. God redde iedereen”, zei hij.

De held komt oorspronkelijk uit Afghanistan en woont al meer dan 2 jaar in Nieuw-Zeeland. Daarvóór woonde hij 27 jaren in Australië als vluchteling. Vanwege het racisme in Australië verhuisde hij naar Nieuw-Zeeland omdat hij had gehoord dat het een vreedzaam land was.

Politie

Overlevenden zijn er niet over te spreken dat het minstens 20 minuten duurde voor de politie bij de moskee in het centrum van Christchurch was. Ook op de video die de terrorist maakte, valt op dat hij 19 minuten lang zijn acties kon filmen zonder dat de politie arriveert.

Een ooggetuige vertelde dat Tarrant tijdens het schieten “naar vrienden” telefoneerde. Online viert extreemrechts de aanslagen met juichend commentaar.

Foto:  (CHRISTOPHER KATSAROV /THE CANADIAN PRESS)

Delen:

Meer nieuws

Centrale markt steeds klantvriendelijker

“De Centrale Markt van Suriname is de grootste handelsplaats in Suriname en telt ongeveer 3000 marktventers, waarvan 90 procent uit vrouwen met gezinnen bestaat ”,…

Delen:

VHP: Albina moet ontwikkeld worden

De VHP heeft zondagavond in het grensstadje Albina een meeting gehouden, waarbij het districtscampagneteam ‘Albina en omgeving’ is geïnstalleerd door VHP-voorzitter Chan Santokhi, onder leiding…

Delen:

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:
Scroll Up