Dodental Christchurch-moskeeën opgelopen; moskeeganger voorkwam meer doden

Redactie GFC Nieuws — Het aantal dodelijke slachtoffers van de terreuraanslag vrijdag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland is opgelopen tot 50. Twee mensen verkeren nog in kritieke toestand. Ook het aantal gewonden is nu vastgesteld op 50 personen, maakte politiecommissaris Mike Bush vandaag bekend op een persconferentie.

Het aantal doden kon niet eerder met zekerheid worden vastgesteld, omdat pas vrijdagavond alle lichamen geborgen konden worden.

De vermoedelijke dader, Brenton Tarrant (28) zal worden vervolgd voor moord. Hij is de enige verdachte, maar de politie onderzoekt nog steeds of meerdere personen bij de aanslag betrokken zijn.

Abdul Aziz Wahabzadah

Commissaris Bush zei dat vrijdag nog twee mensen, een man en een vrouw, waren gearresteerd. Zij waren naar de plek gegaan “om kinderen in het gebied in veiligheid te brengen”, maar waren er gewapend naartoe gegaan.

Zij lijken echter niets te maken te hebben met de aanslag. De vrouw is vrijgelaten. De man wordt vervolgd voor het overtreden van de vuurwapenwet.

De absolute held van Christchurch is de 48-jarige Abdul Aziz Wahabzadah. Hij was met zijn vier kinderen in de Linwood Moskee voor het vrijdaggebed, toen het kogels begon te regenen, schrijft CNN.

Dekking

Toen hij de schoten hoorde, pakte hij een mobiele pinautomaat en rende daarmee naar buiten. Hij raakte Tarrant met het apparaat, die vervolgens wegliep van de moskee en op hem afkwam.

Na enkele schoten liet de schutter zijn geweer vallen en begon hij op Wahabzadah te schieten met een tweede wapen. Die zocht dekking op de parkeerplaats, rennend tussen de geparkeerde auto’s.

Tarrant liep terug naar zijn auto om nieuwe wapens te halen. Wahabzadah achtervolgde hem met het geweer dat hij had laten vallen. De terrorist dacht vermoedelijk dat Wahabzadah op hem zou schieten en verschanste zich in zijn auto.

God redde iedereen

Wahabzadah gooide het wapen tegen de voorruit, waarna Tarrant er vandoor ging. Bij de Linwood Moskee, waar Wahabzadah het gebed deed, stierven 7 mensen. Latef Alabi, de imam van Linwood, zei tegen de Australian Broadcasting Corporation dat Wahabzadah mogelijk veel meer doden heeft voorkomen.

Wahabzadah is het daar niet mee eens. “Ik moet eerlijk tegen je zijn, ik was het niet, het was God die iedereen redde. God redde iedereen”, zei hij.

De held komt oorspronkelijk uit Afghanistan en woont al meer dan 2 jaar in Nieuw-Zeeland. Daarvóór woonde hij 27 jaren in Australië als vluchteling. Vanwege het racisme in Australië verhuisde hij naar Nieuw-Zeeland omdat hij had gehoord dat het een vreedzaam land was.

Politie

Overlevenden zijn er niet over te spreken dat het minstens 20 minuten duurde voor de politie bij de moskee in het centrum van Christchurch was. Ook op de video die de terrorist maakte, valt op dat hij 19 minuten lang zijn acties kon filmen zonder dat de politie arriveert.

Een ooggetuige vertelde dat Tarrant tijdens het schieten “naar vrienden” telefoneerde. Online viert extreemrechts de aanslagen met juichend commentaar.

Foto:  (CHRISTOPHER KATSAROV /THE CANADIAN PRESS)

Delen:

Meer nieuws

Nieuwe impulsen aan verslavingszorg

Een goedgekeurd twinningsproject uit het samenwerkingsverband tussen Suriname en Nederland resulteert in de uitwisseling van ervaring en methodieken tussen de partners Christelijke Hulpverlening Oost- Groningen…

Delen:

Moordaanslag mondt uit in zelfdoding

Redactie GFC Nieuws — Een piloot in Botswana pleegde zaterdagavond vermoedelijk zelfmoord door zich te pletter te vliegen tegen het gebouw van een vliegclub waar…

Delen:

Vrouw zwaar mishandeld door broer

Radjinderkoemar A. (52) werd op donderdag 15 maart door de politie van het ressort Flora opgesloten voor mishandeling van zijn zusje met wie hij op…

Delen:

Arbeid vestigt klankbord in Saramacca

Spoedig zullen de verscheidene diensten van het ministerie van Arbeid binnen handbereik zijn voor bewoners van het district Saramacca. Delen:

Delen:

Katholieke priester tijdens mis neergestoken

Redactie GFC Nieuws — Vrijdagmorgen werd in Montreal een katholieke priester neergestoken tijdens de ochtendmis in het Oratorium van de Heilige Jozef. Eén persoon is…

Delen:

15 rijbewijzen van hardrijders ingevorderd

De Motor Surveillance Dienst (MSD) heeft in de periode van zondag 3 maart tot en met zaterdag 9 maart 222 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 15 rijbewijzen…

Delen:

VS erkent illegale annexatie Golanhoogte

Redactie GFC Nieuws — Donald Trump erkent de permanente Israëlische annexatie van de betwiste Golanhoogte, meldt de Washington Post. Hij zei donderdag dat het gebied…

Delen:

Aanpak infrastructuur Regio-West Nickerie

De afdeling Regio-West van het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig de dichtbegroeide natte infrastructuur in het district…

Delen:

Wegafsluiting vanwege viering van Holi Pagwa

Vanwege de viering van Holi Pagwa op donderdag 21 maart op het Onafhankelijkheidsplein, zullen vanaf 14.00 tot en met 04.00 uur verkeersmaatregelen worden getroffen. Delen:

Delen:

NPS: het goede overwint altijd

De Nationale Partij Suriname (NPS) kan zich terugvinden in de vrede en eenheidsgedachte van Phagwa waarbij er geen onderscheid gemaakt wordt tussen personen wanneer zij…

Delen:
Scroll Up