Dode baby en moeder in ziekenhuis in Paramaribo, specialisten moeten altijd beschikbaar zijn

INGEZONDEN- De dood afgelopen zondag van een nog niet geboren baby en de moeder in een ziekenhuis in Paramaribo heeft mij erg aangegrepen. Het is vreselijk dat een jonge vrouw die zeven maanden zwanger is plotseling het leven laat. Ik vind het nog wranger als deze sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden.

Het mag nooit zo zijn dat een ziek persoon het ziekenhuis binnenkomt en acute specialiste hulp nodig heeft, vervolgens urenlang moet wachten tot de specialist tijd heeft om naar de inrichting te komen. Een mensenleven is te belangrijk.

In dit specifieke geval was dringende hulp van een specialist zeer noodzakelijk. Ik heb begrepen dat het vele uren duurde voordat de specialist kwam. De baby was toen al dood en de moeder zeer ernstig verzwakt.

Ik weet uit eigen ervaring dat er in sommige ziekenhuizen in ons land geen chirurgisch – of specialistisch team klaarstaat in de avonduren, de weekenden en op feestdagen indien er een spoedoperatie moet worden uitgevoerd. Het OK-team inclusief anesthesist moet nog worden opgetrommeld en de medici zijn in de meeste gevallen helemaal niet beschikbaar of komen pas uren laten wanneer doodzieke patiënten al bijna overleden zijn.

Veelal worden operaties die eigenlijk met spoed moeten worden uitgevoerd, noodgedwongen en tegen alle geldende protocollen in uitgesteld en worden er telefonisch instructies gegeven aan verpleegkundigen of artsen in opleiding. Je zal dan net pech hebben om in zo een ziekenhuis te liggen en het is nacht, weekend of een feestdag.

Net zo mag een onschuldig ongeboren kind in nood, in de buik van een vrouw, die dringend eruit moet worden gehaald met een keizersnede, niet de dupe worden van dit falend werksysteem. Je brengt met deze werkwijze het leven van moeder en kind nodeloos in gevaar. In dergelijke gevallen telt elke seconde.

Anderzijds begrijp ik ook dat medische specialisten hun vrije tijd nodig hebben, na een week hard werken hebben ze recht op hun rust. En geen enkele dokter wenst een moeder en een ongeboren kind de dood. Ik weet zeker dat doktoren in de meeste gevallen alles eraan willen doen om zieke patiënten te redden. Maar wellicht moeten er betere schema-afspraken worden gemaakt.

Een ziek persoon moet namelijk dag en nacht, ook op zon- en feestdagen acute specialistische hulp kunnen krijgen. Specialisten moeten altijd beschikbaar zijn.

Ik heb begrepen dat GFC Nieuws het bericht over de dood van moeder en baby op dringend verzoek van de verdrietige nabestaanden heeft verwijderd. Ik ga er van uit dat de nabestaanden kiezen voor rust en geen problemen of represailles wensen. Ik heb daar alle begrip voor. Maar door deze zaken in de doofpot te stoppen komt er geen oplossing. Volgende keer hebben anderen dringend hulp nodig en worden ook zij slachtoffer.

Ik doe daarom een dringend beroep op de media om dit soort excessen niet in de doofpot te stoppen, maar juist uitgebreid te publiceren. Het doel moet zijn verbetering van de zorg van ons gewone burgers. Elk leven is evenveel waard. Van die ongeboren onschuldige baby, de moeder, u, ik, wij allen.

J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden; de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.
Artikel plaatsen? Misschien zijn deze tips handig voor u!

Delen:

Meer nieuws

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat. Delen:

Delen:

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:
Scroll Up