Dode baby en moeder in ziekenhuis in Paramaribo, specialisten moeten altijd beschikbaar zijn

INGEZONDEN- De dood afgelopen zondag van een nog niet geboren baby en de moeder in een ziekenhuis in Paramaribo heeft mij erg aangegrepen. Het is vreselijk dat een jonge vrouw die zeven maanden zwanger is plotseling het leven laat. Ik vind het nog wranger als deze sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden.

Het mag nooit zo zijn dat een ziek persoon het ziekenhuis binnenkomt en acute specialiste hulp nodig heeft, vervolgens urenlang moet wachten tot de specialist tijd heeft om naar de inrichting te komen. Een mensenleven is te belangrijk.

In dit specifieke geval was dringende hulp van een specialist zeer noodzakelijk. Ik heb begrepen dat het vele uren duurde voordat de specialist kwam. De baby was toen al dood en de moeder zeer ernstig verzwakt.

Ik weet uit eigen ervaring dat er in sommige ziekenhuizen in ons land geen chirurgisch – of specialistisch team klaarstaat in de avonduren, de weekenden en op feestdagen indien er een spoedoperatie moet worden uitgevoerd. Het OK-team inclusief anesthesist moet nog worden opgetrommeld en de medici zijn in de meeste gevallen helemaal niet beschikbaar of komen pas uren laten wanneer doodzieke patiënten al bijna overleden zijn.

Veelal worden operaties die eigenlijk met spoed moeten worden uitgevoerd, noodgedwongen en tegen alle geldende protocollen in uitgesteld en worden er telefonisch instructies gegeven aan verpleegkundigen of artsen in opleiding. Je zal dan net pech hebben om in zo een ziekenhuis te liggen en het is nacht, weekend of een feestdag.

Net zo mag een onschuldig ongeboren kind in nood, in de buik van een vrouw, die dringend eruit moet worden gehaald met een keizersnede, niet de dupe worden van dit falend werksysteem. Je brengt met deze werkwijze het leven van moeder en kind nodeloos in gevaar. In dergelijke gevallen telt elke seconde.

Anderzijds begrijp ik ook dat medische specialisten hun vrije tijd nodig hebben, na een week hard werken hebben ze recht op hun rust. En geen enkele dokter wenst een moeder en een ongeboren kind de dood. Ik weet zeker dat doktoren in de meeste gevallen alles eraan willen doen om zieke patiënten te redden. Maar wellicht moeten er betere schema-afspraken worden gemaakt.

Een ziek persoon moet namelijk dag en nacht, ook op zon- en feestdagen acute specialistische hulp kunnen krijgen. Specialisten moeten altijd beschikbaar zijn.

Ik heb begrepen dat GFC Nieuws het bericht over de dood van moeder en baby op dringend verzoek van de verdrietige nabestaanden heeft verwijderd. Ik ga er van uit dat de nabestaanden kiezen voor rust en geen problemen of represailles wensen. Ik heb daar alle begrip voor. Maar door deze zaken in de doofpot te stoppen komt er geen oplossing. Volgende keer hebben anderen dringend hulp nodig en worden ook zij slachtoffer.

Ik doe daarom een dringend beroep op de media om dit soort excessen niet in de doofpot te stoppen, maar juist uitgebreid te publiceren. Het doel moet zijn verbetering van de zorg van ons gewone burgers. Elk leven is evenveel waard. Van die ongeboren onschuldige baby, de moeder, u, ik, wij allen.

J. Kerto

Plaatsing van ontvangen artikelen op onze website houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Lees hier onze voorwaarden; de volledige tekst van de disclaimer leest u hier.
Artikel plaatsen? Misschien zijn deze tips handig voor u!

Delen:

Meer nieuws

Kinderen Parelhuis trots op nieuw vervoer

Parelhuis ontvangt een Noah-bus van Stinafo, zodat zij ‘hun’ kinderen verantwoord en comfortabel naar school en hun andere activiteiten kunnen vervoeren. Delen:

Delen:

Ressortraden Para nu voltallig

De afgelopen week is voorzien in de ontstane vacature van vijf ressortraadsleden (rr-leden) van vier ressortraden (rr) in het district Para. Delen:

Delen:

HVB installeert onderafdeling te Nieuwe Grond

Met de installatie van de onderafdeling De Nieuwe Grond afgelopen zaterdag in haar partijcentrum te Hannaslust, heeft de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) haar structuren in…

Delen:

VHP solidair met inwoners Utrecht

De VHP spreekt haar solidariteit uit met de inwoners van Nederland, in het bijzonder in Utrecht, die zijn opgeschrikt door de aanslag van maandagochtend, waarbij…

Delen:

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:
Scroll Up