GFC NIEUWSREDACTIE- Radjendrekoemar Debie vraagt, lid van De Nationale Assemblee (DNA) in Suriname vraagt aan de minister Financiën, als een van de monetaire autoriteiten samen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS), om de ongunstige maatregelen die zijn doorgevoerd door de banken met onmiddellijke ingang terug te draaien.
De lange weg die men moet afleggen bij de banken om een bankrekening te openen, is niet bevorderlijk voor de economie.
“Iemand die 100 SRD per dag verdient, dus ongeveer 4.50 US dollars per dag, moet zoveel vragen beantwoorden en documenten overleggen bij de bank om een bankrekening geopend te krijgen, waardoor men ervan afziet. Daarnaast wordt door dezelfde banken verkondigd dat mensen zoveel als mogelijk giraal hun transacties moeten verrichten. Het geld is niet eens genoeg om te overleven,” voerde Debie aan bij de behandeling van de behandeling van de “Wet houdende vaststelling van regels inzake het voorkomen en bestrijden van money laundering en de financiering van terrorisme”.
Debie wijst er verder op dat het gebruik van cheques bij de banken in Suriname met een korte opzeggingstermijn uit de roulatie gehaald. “Denkende dat onze seniorenburgers in stad, district en binnenland – althans de minder ontwikkelde seniorenburgers – voortaan digitaal hun bankzaken moeten gaan regelen. Mijn oma noch mijn opa kunnen dat het, waardoor ze hun financiële onafhankelijkheid hebben verloren.”
Debie geeft aan dat op dit stuk men het gebruik van cheques tot 10.000 SRD zou moeten kunnen toestaan, “want met 10.000 SRD financier je geen enkele terrorisme noch minder doe je aan witwassen.”
Enkele banken in Suriname, waaronder de Surinaamse Bank en de Hakrinbank, hebben verder als maatregel doorgevoerd dat voor elke storting in vreemde valuta op een eigen rekening of de rekening van derden er 4 % van het gestorte bedrag aan transactiekosten moet worden betaald.
“Dus bij het storten van vreemd geld op je rekening of op de rekening van derden wordt je nu gedwongen door bepaalde banken om 4 % kosten te betalen. Iemand die 10.000 USD of euro gaat storten bij deze banken moet 4% hiervan aan fee of kosten betalen, in dit geval 400 US dollar en omgerekend in SRD 8.250.- Deze kosten worden thans in deze moeilijke tijd voor de samenleving doorberekend in de prijzen. Veel ondernemers hebben hierover reeds geklaagd.”
Volgens Debie wordt de consument de dupe in deze en wordt de samenleving zwaar benadeeld door de banken in deze moeilijke tijd. Zelfs de verzekeringsmaatschappijen vragen vanaf 7 maart 4% extra kosten op alle betalingen in vreemde valuta.
Middels een klein rekensommetje geeft Debie het volgende: “de dollarkoers bij de cambio’ s was vanmorgen 20.60 SRD met die 4 % kosten van de bank stijgt het naar 21.42 SRD voor 1 US dollar. En dit alles om de mensen te dwingen giraal transacties te plegen. Aan de andere kant wordt beweerd dat de aanbod van vreemde valuta zo groot is dat banken geen raad mee weten. In de cirkel moet er ergens toch contant geld gestort worden om giraal te kunnen betalen?”
Debie vraagt af of deze maatregelen van de banken en ook het toegestaan door de CBvS helpen om het land uit de financiële crisis gaan halen. “Als de banken bang zijn voor witwassen, waarom niet de regel toepassen van de ongebruikelijke transacties.”
Voor minder dan 10.000 USD storten, hoeft men geen verklaring af te leggen over de herkomst van de gelden. Hierdoor hoeven de banken ook geen 4% kosten in rekening te brengen.
Debie geeft aan dat in de afgelopen periode er zoveel is gebeurd binnen de Surinaamse economie, waarbij personen en investeerders hun vertrouwen totaal hebben verloren in de economie, geen zekerheid op het koersenfront en kapitaalvlucht.
“Voor de zekerheid hebben individuen en bedrijven hun geld omgezet in vreemd geld en misschien thuis bewaard en nu worden zij gestraft. In Suriname praten wij over een ontregelde en kapotte economie. Hoe gaan wij dan deze regels van de wetgeving in behandeling kunnen toepassen op een ontwrichte economie, een economie die langzaam bezig is, zich te herstellen,” vraagt hij.
“Willen wij de gevolgen van de financieel-economische crisis in het land en wat nu van buiten op ons afkomt doorstaan, moeten maatregelen worden getroffen en wetgeving worden aangenomen gebaseerd op de Surinaamse situatie om zo de economie draaiende te houden,” aldus Debie.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com