Directoraat Cultuur wil goed beeld inheemse talen in Suriname

Het directoraat Cultuur wil een goed beeld hebben van hoe het gesteld is met de inheemse talen in ons land om te komen tot vaststelling van de spelling/ documentatie en behoud.

2019 is het Jaar van de Inheemse Talen. UNESCO heeft dit jaar uitgeroepen om aandacht te vragen voor het belang van authentieke, originele talen van inheemse bevolkingen.

Tijdens het jaar wordt er voorlichting gegeven en worden er acties opgezet om uitstervende talen in leven te houden. In verband met het jaar van de Inheemse Talen heeft het directoraat Cultuur op initiatief van de afdeling Cultuur Studies dinsdag een awareness day georganiseerd. Het doel was om de kennis te delen over de Inheemse cultuur, talen, drachten en culinair.

Talen spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van alle mensen. Via talen verankeren mensen niet alleen hun geschiedenis, tradities, geheugen, unieke manieren van denken, zin en expressie, maar bouwen ze ook hun toekomst op.

Ondanks hun immense waarde blijven talen over de hele wereld echter in een alarmerend tempo verdwijnen vanwege verschillende factoren. Velen van hen zijn inheemse talen.

Als reactie op deze bedreigingen heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een resolutie aangenomen over ‘Rechten van inheemse volkeren’, die 2019 verkondigt als het Internationale Jaar van de Inheemse Talen.

Delen:

Meer nieuws

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat. Delen:

Delen:

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:
Scroll Up