Directoraat Cultuur registreert kunst- en cultuursector Wanica Noord-West

Het directoraat Cultuur heeft het ressort Wanica Noord-West aangedaan en de totale kunst- en cultuursector in de gelegenheid gesteld zich te registreren. Dit geschiede zondag op het terrein van het commissariaat.

Onderdirecteur Harriete Bholasing-Helstone zei voor de aanvang van de registratie dat beleid het best gemaakt kan worden, als er samen met het veld en alle andere groepen wordt gewerkt.

De registratie is bestemd voor beoefenaars van verschillende ambachten, maar ook musici, artiesten, schilders, dichters, DJ’s en anderen. De nationale registratie zal zorgen voor een overzicht van de sector en moet uiteindelijk leiden tot het opzetten van een digitale database. Deze database zal een belangrijke aanwinst zijn voor het uit te voeren cultuurbeleid.

Het directoraat Cultuur heeft al enkele districten bezocht en het laatste district dat wordt aangedaan is Paramaribo. In totaal zullen dan zeven districten zijn aangedaan. Er is een meeting gepland voor 28 december.

Bholasing-Helstone sprak waardering uit over de grote kunstenaars en cultuurkenners die het district Wanica rijk is. Ze noemde ondermeer de bekende pottenbakker Soerdjan Parohi en de ontwerper van het Baba en Mai standbeeld Krishnapersad Khedoe.

In gesprek met het NII zegt Soerdjan Parohi dat hij al jaren bezig is met pottenbakken en daarnaast ook dichter en schrijver is. Hij vindt het initiatief van het directoraat Cultuur, om de sector te registreren, heel goed. Hij riep vooral jonge mensen op om kunst en cultuur niet alleen als hobby te hebben, maar er ook full time mee bezig te zijn.

Premnath Khedoe, zoon van de bekende ontwerper van het Baba en Mai standbeeld Krishnapersad Khedoe, zegt trots te zijn op hetgeen zijn vader heeft neergezet. Khedoe is de maker van meer dan 165 kunstwerken die te bezichtigen zijn in het museum van zijn vader.

Het plan van Cultuur met de registratie juicht hij toe. Het biedt volgens hem ook ruimte voor jonge opkomende kunstenaars, om hun kunnen verder te ontwikkelen.(GFC)

Delen:

Meer nieuws

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:
Scroll Up