Directoraat Cultuur registreert kunst- en cultuursector Wanica Noord-West

Het directoraat Cultuur heeft het ressort Wanica Noord-West aangedaan en de totale kunst- en cultuursector in de gelegenheid gesteld zich te registreren. Dit geschiede zondag op het terrein van het commissariaat.

Onderdirecteur Harriete Bholasing-Helstone zei voor de aanvang van de registratie dat beleid het best gemaakt kan worden, als er samen met het veld en alle andere groepen wordt gewerkt.

De registratie is bestemd voor beoefenaars van verschillende ambachten, maar ook musici, artiesten, schilders, dichters, DJ’s en anderen. De nationale registratie zal zorgen voor een overzicht van de sector en moet uiteindelijk leiden tot het opzetten van een digitale database. Deze database zal een belangrijke aanwinst zijn voor het uit te voeren cultuurbeleid.

Het directoraat Cultuur heeft al enkele districten bezocht en het laatste district dat wordt aangedaan is Paramaribo. In totaal zullen dan zeven districten zijn aangedaan. Er is een meeting gepland voor 28 december.

Bholasing-Helstone sprak waardering uit over de grote kunstenaars en cultuurkenners die het district Wanica rijk is. Ze noemde ondermeer de bekende pottenbakker Soerdjan Parohi en de ontwerper van het Baba en Mai standbeeld Krishnapersad Khedoe.

In gesprek met het NII zegt Soerdjan Parohi dat hij al jaren bezig is met pottenbakken en daarnaast ook dichter en schrijver is. Hij vindt het initiatief van het directoraat Cultuur, om de sector te registreren, heel goed. Hij riep vooral jonge mensen op om kunst en cultuur niet alleen als hobby te hebben, maar er ook full time mee bezig te zijn.

Premnath Khedoe, zoon van de bekende ontwerper van het Baba en Mai standbeeld Krishnapersad Khedoe, zegt trots te zijn op hetgeen zijn vader heeft neergezet. Khedoe is de maker van meer dan 165 kunstwerken die te bezichtigen zijn in het museum van zijn vader.

Het plan van Cultuur met de registratie juicht hij toe. Het biedt volgens hem ook ruimte voor jonge opkomende kunstenaars, om hun kunnen verder te ontwikkelen.(GFC)

Meer nieuws

Somohardjo bezorgd over leningenbeleid regering

Paul Somohardjo, fractieleider van de Pertjajah Luhur (PL), heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voorafgaand aan de begrotingsbehandeling zijn bezorgdheid geuit over het “desastreus leningenbeleid”…

“Leengedrag regering zorgwekkend”

NPS-voorzitter Gregory Rusland maakt zich zorgen over de intenties van de regering om nog veel meer geld te gaan lenen dan er nu reeds geleend…

Grote hoeveelheid drugs verbrand te Kraka

Meer dan 2300 kilogram in beslag genomen drugs werd donderdag onder toezicht van vertegenwoordigers van het Korps Politie Suriname en het Openbaar Ministerie in de…

Wegstrekking Jenny-Henar wordt hersteld

Binnen het kader van de verbetering van de Oost-West ontsluitingswegen zoals opgenomen in het ontwikkelingsplan 2017-2021 heeft het ministerie van Openbare Werken Transport & Communicatie…

Training ‘Trauma herkenning’

Traumatisering bij kwetsbare mensen (kinderen, jongeren, mensen met een verstandelijke beperking) komt helaas vaak voor. De gevolgen zijn vaak blijvend, ze zijn ernstig en ze…

Scroll Up