Directoraat Cultuur neemt voortouw bij behoud Inheemse talen

Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het voortouw genomen om activiteiten te organiseren en of ondersteunen, die ertoe dienen te leiden dat de Inheemse talen in Suriname worden behouden.

Het startsein voor behoud van de inheemse talen in Suriname is tijdens een bewustwordingsactiviteit op dinsdag 19 maart gegeven op het directoraat.

Het directoraat Cultuur heeft het initiatief hiertoe genomen, omdat 2019 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het internationaal jaar van de inheemse talen. De bewustwordingsactiviteit en alle andere die hierna volgen zullen ertoe moeten leiden dat steeds meer mensen worden geïnspireerd, in onder andere het schrijven van gedichten en verzorgen van lessen in deze talen.

Directeur Elvira Sandie en andere vertegenwoordigers van het directoraat en inheemse organisaties hebben toespraken gehouden, waarbij de nadruk werd gelegd op het belang van het behoud van de inheemse talen. “Je taal is onderdeel van jezelf. Je taal kennen is jezelf beter leren kennen.”

Voorzitter Josien Aloema, voorzitter stichting Amazone Markt Suriname, riep in de Caraïbische taal vooral de vrouwen op om vanaf de geboorte de kinderen niet alleen de taal, maar ook de gewoonten van hun cultuur aan te leren. Verder gaf de voorzitter aan dat ouders hun kinderen ook dienen te instrueren dit over te dragen aan hun nageslacht.

Verschillende inheemse organisaties maakten deel uit van dit geheel. Het Kathedraal Koorschool Suriname heeft de dag geopend met het zingen van het volkslied en daarna het vertolken van inheemse liederen in de Caraïbische en Arowakse taal.

Beleidsadviseur Erfgoed, Johan Roozer, zegt dat van hieruit concrete stappen zullen worden ondernomen, ten einde de inheemse talen te behouden, evenals alle andere talen in Suriname.

Juus Orasie, kenner van de Arowakse cultuur heeft in het bijzonder aan de leerlingen die aanwezig waren de verhalen voorgehouden over het ontstaan van de namen Paramaribo, Suriname en Palmentuin. Deze staan allemaal in verbinding met de inheemse geschiedenis van Suriname.

Delen:

Meer nieuws

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:

1 juli-zwemmarathon in aantocht

De Surinaamse Zwembond (SZB) houdt de 44ste editie van de 18 km lange Open Waterwedstrijd in de Surinamerivier. Delen:

Delen:

Nickeriaanse polders krijgen hulpapotheken

Om de burgers van de westelijke- en oostelijke polders in Nickerie, die medicijnen moeten afnemen, tegemoet te komen is de regering Bouterse-Adhin voornemens apotheken op…

Delen:

Chotkan wil integrale aanpak infrastructuur

De technische afdelingen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) starten binnenkort naast de reguliere werkzaamheden, met een integrale aanpak van infrastructuur…

Delen:

Bromfietser doodgereden

De 47-jarige bromfietser, Guillano Biswane, is na een aanrijding overleden. Delen:

Delen:

Minister Elias verwelkomt 50 Cubaanse artsen

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en zijn collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, hebben samen met de ambassadeur van Cuba, Manuel Javier…

Delen:

Algemene richtlijnen voor halalvoedsel vastgesteld

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname met trots de Nationale Standaard “Algemene Richtlijnen voor Halalvoedsel” afgekondigd op 18 juni….

Delen:

CBB onderzoekt onbestelde oproepingskaarten

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) verricht landelijk veldonderzoek naar het juiste adres van burgers die hun oproepingskaarten niet in ontvangst hebben genomen, bij de…

Delen:
Scroll Up