Directoraat Cultuur neemt voortouw bij behoud Inheemse talen

Het directoraat Cultuur van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het voortouw genomen om activiteiten te organiseren en of ondersteunen, die ertoe dienen te leiden dat de Inheemse talen in Suriname worden behouden.

Het startsein voor behoud van de inheemse talen in Suriname is tijdens een bewustwordingsactiviteit op dinsdag 19 maart gegeven op het directoraat.

Het directoraat Cultuur heeft het initiatief hiertoe genomen, omdat 2019 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het internationaal jaar van de inheemse talen. De bewustwordingsactiviteit en alle andere die hierna volgen zullen ertoe moeten leiden dat steeds meer mensen worden geïnspireerd, in onder andere het schrijven van gedichten en verzorgen van lessen in deze talen.

Directeur Elvira Sandie en andere vertegenwoordigers van het directoraat en inheemse organisaties hebben toespraken gehouden, waarbij de nadruk werd gelegd op het belang van het behoud van de inheemse talen. “Je taal is onderdeel van jezelf. Je taal kennen is jezelf beter leren kennen.”

Voorzitter Josien Aloema, voorzitter stichting Amazone Markt Suriname, riep in de Caraïbische taal vooral de vrouwen op om vanaf de geboorte de kinderen niet alleen de taal, maar ook de gewoonten van hun cultuur aan te leren. Verder gaf de voorzitter aan dat ouders hun kinderen ook dienen te instrueren dit over te dragen aan hun nageslacht.

Verschillende inheemse organisaties maakten deel uit van dit geheel. Het Kathedraal Koorschool Suriname heeft de dag geopend met het zingen van het volkslied en daarna het vertolken van inheemse liederen in de Caraïbische en Arowakse taal.

Beleidsadviseur Erfgoed, Johan Roozer, zegt dat van hieruit concrete stappen zullen worden ondernomen, ten einde de inheemse talen te behouden, evenals alle andere talen in Suriname.

Juus Orasie, kenner van de Arowakse cultuur heeft in het bijzonder aan de leerlingen die aanwezig waren de verhalen voorgehouden over het ontstaan van de namen Paramaribo, Suriname en Palmentuin. Deze staan allemaal in verbinding met de inheemse geschiedenis van Suriname.

Delen:

Meer nieuws

Else Sidoel medewerker van het jaar SVZ

Tijdens de jaarlijks terugkerende verkiezing onder ruim 700 medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is Else Sidoel vandaag verkozen tot beste medewerker van het…

Delen:

Verhoging kosten rijbewijs aangehouden

De voorgenomen verhoogde bedragen voor een nieuw rijbewijs, het verlengen daarvan en een duplicaat zijn tot nader order aangehouden, meldt de PR van het Korps…

Delen:

Nationaal kwaliteitsbeleid gelanceerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal kwaliteitsbeleid…

Delen:

Minister Samsoedien met ontslag

Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft de minister vandaag haar portefeuille ter…

Delen:

Mogelijk aanhouding zoon minister Samsoedien

De zoon van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) zal mogelijk worden aangehouden op basis van verdenking van het plegen van…

Delen:

“Peiling NIKOS onbetrouwbaar”

De VHP heeft met de recente NIKOS-peiling een gebrekkige poging gedaan om Martin Schalkwijk uit de kast te halen, luidt de kritiek vanuit de NDP….

Delen:

BOG, PAHO en KPS partners antirookcampagne

Het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG) en de Pan American Health Organization (PAHO) zullen vandaag de bewustwordingscampagne ‘Smoko?!….. Nee Mang’ lanceren. Delen:

Delen:

Meer aandacht voor forensisch werkveld

Met de viering van de Forensische dag heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) getracht meer aandacht te creëren voor het Forensisch werkveld. Delen:

Delen:

OWT&C laat afwijkende bouwsels slopen

Het is gebleken dat er waarschijnlijk door onwetendheid van burgers, maar soms ook doelbewust- in afwijking van de verleende bouwvergunning wordt gebouwd op diverse locaties….

Delen:

Dc Collectief bespreekt grond- en bosbeleid

De districtscommissarissen (dc) hebben tijdens het jongste Dc Collectief diepgaand van gedachten gewisseld met de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling) en Roline Samsoedin (Ruimtelijke Ordening…

Delen:

Minister Tsang ontvangt nieuw bestuur VES

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) had de afgelopen week een kennismakingsgesprek met het nieuw bestuur van de Vereniging van Economisten in…

Delen:

Suriname doet mee aan EXPOCARIBE 2019

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Investeringen van de Republiek Cuba, PROCUBA, de Kamer van Koophandel van de Republiek Cuba en de Provinciale Assemblee ‘s…

Delen:

Verhoogde controle door politie Regio Paramaribo

De politie van Regio Paramaribo heeft op zaterdagavond vanwege de handhaving van de openbare orde, veiligheidscontroles gehouden in de verschillende ressorten in hun werkgebied. Delen:

Delen:
Scroll Up