Dikan: ‘’rust in kwestie gemeenschapsbossen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) zegt dat er momenteel rust waar te nemen is op het stuk van de Gemeenschapsbossen.

In plaats van dat de bossen een bron van ontwikkeling en samenwerking vormden, hebben deze juist op enkele plaatsen voor conflicten gezorgd. Uit onderzoek is gebleken dat er geen transparantie was op dit stuk.

Onder de regering Bouterse – Adhin is beleid op dit vlak losgelaten, waardoor er nu gesproken kan worden van rust op dit stuk.

Voorheen was het zo dat dorpen een overeenkomst tekenden met een ondernemer die dan gebruikt maakte van de gemeenschapsbossen, zonder dat de bewoners een beeld hadden van wat er in zo een akkoord was opgenomen. Dat is nu verleden tijd verzekert minister Dikan.

De bewindsman gaf aan dat nu onder meer duidelijk is vastgesteld, dat bijvoorbeeld 70% van de opbrengst uit deze bossen aangewend dient te worden voor ontwikkelingsprojecten.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de instelling van het dorpsfonds. Gelden in dit fonds hoeven niet meer gestort te worden in het districtsfonds. In het verleden zorgde dit ook voor veel problemen, zei de minister.

Hij verzekert dat nu er is rust is het beleid op dit stuk verder wordt aangescherpt. Momenteel wordt er verder gewerkt aan handleiding ‘’Beheer Gemeenschapsbossen’’, wat erin resulteert dat het beleid transparanter wordt.

De minister zegt verder dat er dorpen zijn zoals Abenaston, Jaw Jaw, Toti Kampu en Bronwsweg die profiteren van de opbrengsten uit de bossen, doordat er projecten ten behoeve van de bevolking worden uitgevoerd. In de oude situatie was het onder meer niet duidelijk hoe de middelen die binnenkwamen, moesten worden besteed.

Minister Dikan benadrukt dat er vanuit de overheid veel gesprekken gevoerd zijn geworden om tot een oplossing te geraken. Gemeenschapsbossen zijn er om de ontwikkeling van de plaatselijke bevolking te ondersteunen.

Delen:

Meer nieuws

Else Sidoel medewerker van het jaar SVZ

Tijdens de jaarlijks terugkerende verkiezing onder ruim 700 medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is Else Sidoel vandaag verkozen tot beste medewerker van het…

Delen:

Verhoging kosten rijbewijs aangehouden

De voorgenomen verhoogde bedragen voor een nieuw rijbewijs, het verlengen daarvan en een duplicaat zijn tot nader order aangehouden, meldt de PR van het Korps…

Delen:

Nationaal kwaliteitsbeleid gelanceerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal kwaliteitsbeleid…

Delen:

Minister Samsoedien met ontslag

Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft de minister vandaag haar portefeuille ter…

Delen:

Mogelijk aanhouding zoon minister Samsoedien

De zoon van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) zal mogelijk worden aangehouden op basis van verdenking van het plegen van…

Delen:

“Peiling NIKOS onbetrouwbaar”

De VHP heeft met de recente NIKOS-peiling een gebrekkige poging gedaan om Martin Schalkwijk uit de kast te halen, luidt de kritiek vanuit de NDP….

Delen:

BOG, PAHO en KPS partners antirookcampagne

Het Bureau Openbare Gezondheidsdienst (BOG) en de Pan American Health Organization (PAHO) zullen vandaag de bewustwordingscampagne ‘Smoko?!….. Nee Mang’ lanceren. Delen:

Delen:

Meer aandacht voor forensisch werkveld

Met de viering van de Forensische dag heeft het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) getracht meer aandacht te creëren voor het Forensisch werkveld. Delen:

Delen:

OWT&C laat afwijkende bouwsels slopen

Het is gebleken dat er waarschijnlijk door onwetendheid van burgers, maar soms ook doelbewust- in afwijking van de verleende bouwvergunning wordt gebouwd op diverse locaties….

Delen:

Dc Collectief bespreekt grond- en bosbeleid

De districtscommissarissen (dc) hebben tijdens het jongste Dc Collectief diepgaand van gedachten gewisseld met de ministers Edgar Dikan (Regionale Ontwikkeling) en Roline Samsoedin (Ruimtelijke Ordening…

Delen:

Minister Tsang ontvangt nieuw bestuur VES

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) had de afgelopen week een kennismakingsgesprek met het nieuw bestuur van de Vereniging van Economisten in…

Delen:

Suriname doet mee aan EXPOCARIBE 2019

Het ministerie van Buitenlandse Handel en Investeringen van de Republiek Cuba, PROCUBA, de Kamer van Koophandel van de Republiek Cuba en de Provinciale Assemblee ‘s…

Delen:

Verhoogde controle door politie Regio Paramaribo

De politie van Regio Paramaribo heeft op zaterdagavond vanwege de handhaving van de openbare orde, veiligheidscontroles gehouden in de verschillende ressorten in hun werkgebied. Delen:

Delen:
Scroll Up