Dikan: ‘’rust in kwestie gemeenschapsbossen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) zegt dat er momenteel rust waar te nemen is op het stuk van de Gemeenschapsbossen.

In plaats van dat de bossen een bron van ontwikkeling en samenwerking vormden, hebben deze juist op enkele plaatsen voor conflicten gezorgd. Uit onderzoek is gebleken dat er geen transparantie was op dit stuk.

Onder de regering Bouterse – Adhin is beleid op dit vlak losgelaten, waardoor er nu gesproken kan worden van rust op dit stuk.

Voorheen was het zo dat dorpen een overeenkomst tekenden met een ondernemer die dan gebruikt maakte van de gemeenschapsbossen, zonder dat de bewoners een beeld hadden van wat er in zo een akkoord was opgenomen. Dat is nu verleden tijd verzekert minister Dikan.

De bewindsman gaf aan dat nu onder meer duidelijk is vastgesteld, dat bijvoorbeeld 70% van de opbrengst uit deze bossen aangewend dient te worden voor ontwikkelingsprojecten.

Een andere belangrijke ontwikkeling is de instelling van het dorpsfonds. Gelden in dit fonds hoeven niet meer gestort te worden in het districtsfonds. In het verleden zorgde dit ook voor veel problemen, zei de minister.

Hij verzekert dat nu er is rust is het beleid op dit stuk verder wordt aangescherpt. Momenteel wordt er verder gewerkt aan handleiding ‘’Beheer Gemeenschapsbossen’’, wat erin resulteert dat het beleid transparanter wordt.

De minister zegt verder dat er dorpen zijn zoals Abenaston, Jaw Jaw, Toti Kampu en Bronwsweg die profiteren van de opbrengsten uit de bossen, doordat er projecten ten behoeve van de bevolking worden uitgevoerd. In de oude situatie was het onder meer niet duidelijk hoe de middelen die binnenkwamen, moesten worden besteed.

Minister Dikan benadrukt dat er vanuit de overheid veel gesprekken gevoerd zijn geworden om tot een oplossing te geraken. Gemeenschapsbossen zijn er om de ontwikkeling van de plaatselijke bevolking te ondersteunen.

Delen:

Meer nieuws

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:

1 juli-zwemmarathon in aantocht

De Surinaamse Zwembond (SZB) houdt de 44ste editie van de 18 km lange Open Waterwedstrijd in de Surinamerivier. Delen:

Delen:

Nickeriaanse polders krijgen hulpapotheken

Om de burgers van de westelijke- en oostelijke polders in Nickerie, die medicijnen moeten afnemen, tegemoet te komen is de regering Bouterse-Adhin voornemens apotheken op…

Delen:

Chotkan wil integrale aanpak infrastructuur

De technische afdelingen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) starten binnenkort naast de reguliere werkzaamheden, met een integrale aanpak van infrastructuur…

Delen:
Scroll Up