Dienst Kunstmatige Inseminatie bestaat 67 jaar

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij herdenkt dat haar Dienst Kunstmatige Inseminatie (KI Dienst) van het onderdirectoraat Veeteelt in de maand juni 67 jaar reeds bestaat.

De eerste proefinseminaties werden in maart 1952 verricht. In juni 1952 werd officieel begonnen met de kunstmatige inseminatie bij runderen in Suriname. In het prille begin waren de boeren huiverig ten aanzien van de kunstmatige inseminatie, maar kregen later meer vertrouwen hierin.

Kunstmatige Inseminatie (KI) bij runderen is het proces, waarbij zaad van een stier wordt gecollecteerd, verdund en ingevroren om kunstmatig in te brengen in de baarmoeder van een koe.

KI heeft ten opzichte van natuurlijke dekking het voordeel dat met het zaad van een goede dekstier duizenden koeien kunnen worden geїnsemineerd. Kleine boeren met 1 of 2 koeien kunnen hierdoor toch over zaad van een goede dekstier beschikken.

Verder kan door KI toe te passen bepaalde ziekten die bij het natuurlijk dekken van de stier worden overgedragen, worden voorkomen. De KI stieren zijn namelijk vrij van deze ziekten.

De KI dienst heeft als doel, zaad van stieren met goede kwaliteiten ter beschikking te stellen aan veehouders. De veehouder die de melkproductie van zijn dieren wil gaan verbeteren of aan rasverbetering wenst te doen van het slachtvee komt bij de KI dienst in aanmerking voor kunstmatige inseminatie.

In 2009 heeft de KI Dienst van LVV in samenwerking met de Food and Agriculture Organisation (FAO) de eerste kunstmatige inseminatie uitgevoerd bij varkens in Suriname, waarbij het zaad van getrainde beren werd opgevangen, microscopisch onderzocht, verdund en getransporteerd naar een ander Surinaams bedrijf om te insemineren bij de zeugen.

Om de schapenproductie op een hoger niveau te brengen en om onze schapenkudde op een efficiënte manier uit te breiden, werd in februari 2012 door tussenkomst van de FAO, in samenwerking met de KI Dienst van LVV tijdens een training de eerste kunstmatige inseminaties toegepast bij schapen.

Bij het insemineren van schapen wordt gebruik gemaakt van een synchronisatie hormoon (synthetisch progesteron). Daarbij wordt laparoscopie toegepast, dit is een techniek waarbij er een kleine incisie ter grootte van een dubbeltje in de buikwand van een schaap wordt gemaakt, waarbij middels een fiber optic camera de procedure van inseminatie kan worden gevolgd.

In tegenstelling tot vaginale Kunstmatige Inseminatie wordt in dit geval middels laparoscopie het diepvries sperma via de opening in de buikwand meteen in de baarmoeder ingespoten. Deze methode die toen voor het eerst toegepast werd bij schapen in Suriname heeft als voordeel een hogere kans op het krachtig worden van schapen en is die mild irritant.

In 2016 introduceerde de KI Dienst in samenwerking met de FAO, kunstmatige inseminatie bij geiten. Voor Suriname was dit een nieuwe techniek om de geitenkudde op een efficiënte manier uit te breiden. Bij deze techniek wordt het sperma van een bok in de reproductie organen van een geit met behulp van KI instrumenten ingebracht.

De voordelen van deze techniek zijn dat er gebruik gemaakt wordt van sperma van de beste bokken wat relatief goedkoper is, terwijl het risico voor het overbrengen van ziekten kleiner is. Daarnaast verbetert het kudde management.

Delen:

Meer nieuws

Ode aan Inheemsen in Palmentuin

GFC NIEUWS- Jaren terug is advies uitgebracht aan de regering voor het plaatsen van een gedenkteken voor de Inheemse mannen, vrouwen en kinderen die tijdens…

Delen:

Dorpen in Para bezorgd over veiligheid

GFC NIEUWS- De Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica kondigt verscherpte en gemeenschappelijke actie aan voor het recht op veiligheid, begaanbare wegen en…

Delen:

Volksgezondheid waarschuwt voor hittegolven

GFC NIEUWS- In navolging van het bericht van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) waarbij zij waarschuwt dat de Caribische landen risico lopen op hittegolven, wil het…

Delen:

Baby geboren met drie hoofden

GFC NIEUWS- Een babymeisje dat geboren is met drie hoofden vanwege een onbekende medische conditie heeft medici verbijsterd in India. Delen:

Delen:

Adviesprijs HI&T per kippenei SRD 1.40

GFC NIEUWS- De adviesprijs van kippenei is door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vastgesteld op SRD 1.40 per stuk. Delen:

Delen:

ARVAS wil certificering koeltechnici

GFC NIEUWS- De Associatie voor Air-conditioning Refrigeration and Ventilation Association Suriname (ARVAS) bracht vorige week een kennismakingsbezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van…

Delen:

Viskeuringsinstituut verder geaccrediteerd

GFC NIEUWS- Het Laboratorium van de Stichting Viskeuringsinstituut (VKI) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is sedert 2017 in de branche van…

Delen:

VMS schort acties op met 3 weken

GFC NIEUWS- De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdag tijdens een zeer druk bezochte ledenvergadering besloten om de aangekondigde acties met 3 weken…

Delen:

Schenking drug – en precursoren kit aan KPS

GFC NIEUWS- Het waarnemend hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit (BZC), August van Gobbel, heeft maandag een schenking in ontvangst mogen nemen uit handen van vertegenwoordigers van…

Delen:

Acties ABPLAZ maandag opgeschort

De algemene ledenvergadering van de Algemene Bond Personeel Landsbedrijf Academisch Ziekenhuis (ABPLAZ) heeft besloten de acties die vanaf donderdag 11 juli werden gevoerd op te…

Delen:

Biza houdt vierde dc-overleg over verkiezingen

GFC NIEUWS-Het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza) heeft voor de vierde keer een overleg gehouden met districtscommissarissen (dc’s) en hun staf, over de voorbereidingen van…

Delen:
Scroll Up