Diarree-uitbraak bij 8 personen na familiebijeenkomst in Paramaribo door kipmaaltijd

Toilet WC

Een familiebijeenkomst in Paramaribo, Suriname, afgelopen woensdag, nam een ongewenste wending nadat een 52-jarige vrouw die verantwoordelijk was voor het warme gerecht van de avond, nog geen dag later onbedoeld een ‘bittere nasmaak’ achterliet.

De vrouw had kip met rijst bereid en meegebracht naar het samenzijn, dat naar verluidt bestond uit acht personen, waaronder drie zussen, een broer, een moeder en drie van hun partners.

Alle aanwezigen die van de kipmaaltijd hadden gegeten hadden de volgende dag last van ernstige diarree.

Volgens een bron binnen de familie in gesprek met GFC Nieuws heeft de vrouw achteraf toegegeven dat ze de kip rauw had gekocht bij een kippenzaak en deze vervolgens voor langere tijd in haar auto had achtergelaten, omdat ze niet meteen naar huis ging maar urenlang op bezoek was bij een vriendin.

Ze zou bij thuiskomst hebben getwijfeld of ze de kip moest weggooien en andere moest halen, maar zij en haar echtgenoot zouden eraan hebben geroken en samen hebben ze geconcludeerd dat die nog goed was.

Het is bekend dat rauw gevogelte, zoals kip, gevaarlijke bacteriën kan bevatten die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken als het niet correct wordt behandeld.

In het geval van deze dame werd de kip lange tijd ongekoeld bewaard in haar auto die buiten geparkeerd stond, wat mogelijk de oorzaak kan zijn dat de familie de volgende dag aan de ‘dunne’ is geraakt.

Deskundigen waarschuwen dat rauwe kip bij temperaturen boven 4°C binnen twee uur bederfelijk kan worden. In de hitte van een tropisch klimaat zoals dat van Suriname kan dit proces nog sneller verlopen.

Het te lang achterlaten van rauw vlees in een warme auto, vooral in warme omstandigheden, creëert een ideale omgeving voor bacteriën om zich snel te vermenigvuldigen, wat kan leiden tot voedselvergiftiging bij consumptie, ook al is het goed verhit.

De gevolgen van voedselvergiftiging variëren van milde symptomen zoals misselijkheid, diarree en buikpijn tot ernstigere complicaties zoals uitdroging en ziekenhuisopname.

Het is daarom van belang om voedsel op de juiste manier te hanteren en te bewaren om dergelijke incidenten te voorkomen, vooral bij het bereiden van maaltijden voor anderen.