Diagnostische toetst leerjaar 10 vandaag gestart

Minister Henry Ori geeft startsein schriftelijk toets leerjaar 10 onderwijs leerlingen

GFC NIEUWSREDACTIE- De schriftelijke toets voor leerjaar 10 in Suriname is gestart.

Vandaag heeft minister Henry Ori van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (minOWC) op de Anton Residaschool het startsein hiervoor gegeven.

Middels dit meetmoment wordt nagegaan in hoeverre de leerlingen de leerstof van de AVO (Nederlands, Engels, Rekenen, Wiskunde en Natuurkunde) vakken beheersen. Het curriculum bestaat uit algemeen vormende vakken en beroepenoriëntatie.

Volgens Ori gaat het om een diagnostische toets vergelijkbaar met de GLO-toets, waar er wordt nagegaan in hoeverre de leerlingen de leerstof beheersen en wat er gedaan moet worden om waar nodig de leerlingen te helpen middels extra lessen.

“Het is geen selectie toets. Het kind stroomt na uitvoering van de assessment procedure door naar het 11e leerjaar (3e Mulo/ 3e LBO)”, aldus de minister. Hij legt verder uit dat er geen sprake zal zijn van een selectie en dat alles er diagnostisch aan toe zal gaan.

“Wanneer blijkt dat een leerling ontzettend laag heeft gescoord in een aantal vakken gaan we proberen deze leerling heel snel bijlessen te geven zodat deze sterker kan worden”, stelt de bewindsman.

Ori is van mening dat het systeem waarbij leerlingen blijven zitten niet effectief is. “We willen kinderen niet meer laten blijven zitten. Vroeger bleven onze kinderen zitten of werden drop-outs en verlieten het systeem.”

Het ministerie van Onderwijs is nu bezig een andere methode toe te passen zodat leerlingen behouden worden voor de school en kansen krijgen tot extra ondersteuning om alsnog door te stromen naar het volgende leerjaar.

De vroegere GLO-toets bepaalde de richting MULO of LBO. Velen gingen naar LBO, waar men op een bepaald moment niet verder meekon in het onderwijssysteem, omdat men moest beginnen met werken.

“Wat we nu doen, is een assessment om diagnostisch aan te geven of de leerlingen de leerstof voldoende beheersen, en na te gaan welke interesse ze hebben. Hetzij wetenschappelijk (academisch) of in beroepsvorming. Hierna gaan ze over naar de 11e en 12e leerjaar en dan krijgen ze de mogelijkheid voor de splitsingen in het voorgezet onderwijs: VWO, HAVO, IMEAO, NATIN etcetera”, aldus de bewindsman.