Deskundigen delen inzichten over de douanekoers en cambiokoers

euro dollar koers valuta

De wisselkoers blijft een onderwerp dat veel vragen oproept in de samenleving.

Om meer duidelijkheid te verschaffen, heeft de Commissie Structuur en Communicatielijnen een bijeenkomst georganiseerd over de fluctuaties in de wisselkoers, met een specifieke focus op de douanekoers en de cambiokoers.

De activiteit vond plaats op 21 november waar verschillende deskundigen uitleg gaven over de factoren die van invloed zijn op de wisselkoers en hoe deze schommelingen ontstaan.

“Dit event is voortgekomen uit verschillende vragen die tijdens de Nationale Dialoog zijn gesteld. De mensen wilden meer weten over de fluctuaties van de wisselkoers”, zegt Maya Matawlie, ondervoorzitter van de Commissie Structuur en Communicatielijnen.

De presidentiële werkgroep Structuur en Communicatielijnen verzamelt aanbevelingen en knelpunten om het regeringsbeleid te versterken. Hiervoor worden in november bijeenkomsten gehouden, waarbij de eerdere Nationale Dialoog als basis dient voor de gesprekken.

De centrale vraag van de avond was: “Hoe kan Suriname bijdragen aan een duurzaam en rechtvaardig wisselkoersbeleid, dat de economische stabiliteit en sociale cohesie bevordert?”

Het panel van deskundigen bestond uit advocaat Antoon Karg, Clint Fazal Alikhan (CCO van de Surinaamse Volkscredietbank (VCB)), Wonnie Boedhoe (vertegenwoordiger Vereniging Cambiohouders) en Sjahnaz William (wnd. hoofd Financiële Markten bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS)).

Alle panelleden deelden hun inzichten, waarbij duidelijk werd dat de wisselkoers niet door de overheid kan worden vastgesteld.

Deze is voornamelijk het gevolg van vraag en aanbod, het vertrouwen in de Surinaamse munt, regelgeving, de naleving daarvan en de productiecapaciteit van het land.

Daarnaast werd benadrukt dat het opbouwen van interne reserves alsook communicatie vanuit de overheid en CBvS cruciaal is.

“Het doel van deze bijeenkomst was om mensen op een gedetailleerde manier te informeren over de wisselkoers. Zoals ik in mijn conclusie heb aangegeven, was er consensus onder de deelnemers dat we dit samen moeten aanpakken.

“We moeten meer trots zijn op onze Surinaamse identiteit en meer rekening houden met ons uitgavenbeleid, met name ons buitenlandse uitgavenbeleid”, aldus Matawlie.

Ze merkte ook op dat de groep jonger dan 25 jaar opvallend afwezig was op de activiteit, terwijl zij momenteel de grootste groep consumenten vormt.