Deel Surinaams bedrijfsleven reageert geschokt op vermeende afgifte duizenden hectaren grond

Grond aarde perceel

Persbericht- De ASFA/Alliantie, waarin negen bedrijfslevenorganisaties vertegenwoordigd zijn, heeft, net als de totale samenleving, met enige verbijstering kennisgenomen van vermeende transacties in het achterland, groot circa driehonderddertigduizend hectare.

Disclaimer: de Asfa/Alliantie vrijwaart zich van aansprakelijkheid voor enige misvatting c.q. beschuldiging.

Deze gronden worden blijkbaar speculatief afgegeven aan personen en stichtingen die potentieel deze rijkdom aan derden c.q. buitenlanders verhandelen of verpachten.

Uit de publiekelijk gemaakte figuratieve kaarten blijkt dat deze vermoedelijke gebieden behoren tot ons primair (Amazone)woud, waar tevens dorpen van inheemsen en in stamverband levenden zich bevinden.

Suriname heeft, bij monde van onze regering, ervoor gekozen om Suriname de status van negatieve koolstofuitstoot te laten behouden. Als land kan Suriname op dit moment veel meer verdienen middels carboncredits door het bos in haar oorspronkelijke staat te laten, in plaats van te ontginnen c.q. ontbossen.

Het behoud van dit primair bos zal op termijn, voor generaties lang, positieve effecten hebben voor land en volk.

Verschillende deskundigen en NGO’s hebben al gewezen op de desastreuze gevolgen die deze grootschalige ontbossing met zich mee zal brengen. Er zijn immers genoeg voorbeelden in de wereld van de schade aangericht door de mens met hun manier van wonen en werken.

Ook de ASFA/Alliantie heeft zeer grote reserves tegen de komst van de Mennonieten, dit vanwege de negatieve reputatie en het imago dat de Mennonieten wereldwijd achtervolgt.

De ASFA/Alliantie maakt zich, evenals andere maatschappelijke groeperingen, ook zorgen om de intentie en consequenties die de komst van deze groep met zich zal meebrengen voor mens, flora en fauna.

Voorts vindt de ASFA/Alliantie dat er reeds voldoende ontsloten arealen ten behoeve van de grootschalige landbouw zijn uitgegeven. Deze arealen beschikken over verharde toegangswegen, meestal met stromend water en elektra, die er nu troosteloos en onbenut bij staan.

Deze gronden zijn meer dan voldoende voor de grootschalige agrarische productie, waarbij er ongetwijfeld ook ruimte is om de export ter hand te nemen en tevens de eigen bevolking te voeden.

De ASFA/Alliantie vertrouwt er derhalve op dat de Surinaamse regering de vermeende uitgifte van deze gronden heroverweegt en tevens erop toeziet dat reeds uitgegeven agrarische gebieden gebruikt worden voor het doel waarvoor ze zijn bestemd.

Foto ter illustratie.