Het is een niet te ontlopen realiteit: de Nationale Democratische Partij (NDP) zal altijd worden achtervolgd door de Decembermoorden.
Deze gebeurtenissen, die 42 jaar geleden plaatsvonden, blijven als een donkere wolk boven de partij en haar oud-voorzitter Desi Bouterse hangen.
In plaats van actief verzoening te zoeken en het verleden onder ogen te zien, heeft de NDP ervoor gekozen om de confrontatie met dit beladen hoofdstuk te vermijden.
Dit gebrek aan erkenning en verantwoordelijkheid heeft de partij de kans ontnomen om zichzelf los te maken van het verleden en zich te richten op een toekomst zonder de schaduw van de Decembermoorden.
Bouterse, inmiddels 79 jaar oud, werd in december 2023 definitief veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de Decembermoorden. Het Surinaamse Hof van Justitie stelde vast dat Bouterse de “onbetwiste leider” was van deze gruwelijke gebeurtenissen.
Ondanks zijn veroordeling blijft hij voortvluchtig, samen met zijn voormalige lijfwacht. Het is een wrange realiteit dat het Openbaar Ministerie onvoldoende maatregelen trof om zijn vlucht te voorkomen, ondanks de omvang en impact van de zaak.
De situatie rond Bouterse voedt niet alleen de verdeeldheid in de samenleving, maar laat ook zien hoe selectief gerechtigheid soms wordt uitgevoerd in Suriname.
Regeringen, voornamelijk die waarin de NPS en de VHP een rol speelden, hebben de Decembermoorden vaak gebruikt als politiek wapen tegen de NDP. Hierdoor blijft het volk verdeeld, en wordt echte nationale eenheid een illusie.
Toch is het een misvatting om te denken dat het “uitschakelen van Bouterse” de verdeeldheid zal oplossen. Zijn voortvluchtige positie versterkt juist het narratief van een onvolledige rechtsgang en politieke vervolging.
Alleen door volledige uitvoering van de rechterlijke uitspraken kan een stap worden gezet richting gerechtigheid en verzoening.
De verantwoordelijkheid hiervoor ligt niet alleen bij de autoriteiten, maar ook bij Bouterse zelf. In het kader van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 10 december zou hij zich moeten melden om zijn straf uit te zitten.
Dit gebaar zou niet alleen een hoofdstuk van verdeeldheid afsluiten, maar ook een krachtig signaal van verantwoordelijkheid en berouw naar de samenleving sturen.
Daarnaast is het de taak van de NDP om zichzelf los te maken van deze schaduw. De partij moet leiderschap tonen door niet langer de Decembermoorden als taboe te behandelen, maar openlijk het verleden te erkennen.
Alleen dan kan de NDP haar toekomst herdefiniëren en het vertrouwen van een groter deel van de samenleving terugwinnen.
Sheila Mijnals
UMA Legal Aid & Marketing
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud