Het is beschamend hoe het denk- en leesvermogen van sommige actieve Surinamers op sociale media te wensen overlaat.
De realiteit is pijnlijk duidelijk: velen van deze zogenaamde wijsneuzen hebben nauwelijks een behoorlijke schoolopleiding genoten.
Het wordt al snel zichtbaar dat ze niet kunnen lezen, de tekst niet begrijpen of simpelweg de context missen. Toch voelen ze zich geroepen om luidkeels hun “mening” te spuien alsof ze de wijsheid in pacht hebben.
Als lezen of begrijpen te ingewikkeld voor je is, doe jezelf en anderen een plezier: zwijg. Want iedere keer dat je een ongegronde of domme opmerking plaatst, zet je jezelf alleen maar voor schut bij degenen die wél kunnen nadenken.
Het wordt een zielige vertoning die niets anders oproept dan medelijden.
Nog triester zijn de mensen die slechts een titel lezen en meteen beginnen te schreeuwen. Geen context, geen begrip, maar wél een hoop lawaai.
Wat voor waarde heeft je mening als je de kern van het verhaal niet eens begrijpt? Het lijkt alsof sommigen zich erop beroemen om zo onwetend mogelijk over te komen.
Sociale media zouden een platform voor discussie en kennisdeling moeten zijn. Maar met de groeiende aanwezigheid van deze zogenaamde wijsneuzen is het helaas vaak een lachwekkende voorstelling.
Het is tijd dat deze mensen zichzelf afvragen: voeg ik echt iets toe, of maak ik mezelf alleen maar belachelijk? Want op dit moment is het niveau bedroevend laag, en dat moet veranderen.
Foto ter illustratie.
Patricia Wong is lifestyledeskundige en trendwatcher, verbonden aan GFC Nieuws.
Ze analyseert Surinaamse gewoonten en vergelijkt deze met internationale trends op het gebied van beauty, mode, voeding, culinair en reizen.
Met haar expertise biedt ze unieke inzichten in hoe de lokale levensstijl zich verhoudt tot mondiale ontwikkelingen.
Voor contact: patricia@gfcnieuws.com