De Surinaamse handelssector: Politieke betrokkenheid en woekerprijzen onder de loep

winkel boodschappen supermarkt gezin

Door de Franse regering zijn onlangs enkele verregaande maatregelen genomen om de enorme woekerprijzen in haar overzeese departement, het eiland Martinique, terug te dringen.

Dit na aanleiding van de hevige protesten van de laatste weken vanwege de zeer hoge kosten van levensonderhoud.

De lokale prefectuur was door de ernstige situatie zelfs gedwongen om een deal te tekenen met volksorganisaties waarin werd overeengekomen hoe de hoge voedselprijzen te verlagen.

Bij deze hevige protesten kwamen vier mensen om het leven, en werden zelfs winkels en bedrijven in brand gestoken of geplunderd. Ook werd er een avondklok ingesteld.

Door de enorme corruptie en het woekergedrag van de handel zijn de voedselkosten ongeveer 40% hoger dan op het vasteland van Frankrijk.

Daarnaast droegen andere factoren, hetzij in mindere mate, bij aan de absurde prijzen die zelfs 200 tot 300% hoger zijn dan zou moeten. Internationaal gezien is corruptie in de handelssector een wereldwijd probleem.

Volgens de Corruption Perceptions Index van Transparency International blijft de wereldwijde corruptie op een standaardniveau, met een gemiddelde score van slechts 43 op een schaal van 0 (zeer corrupt) tot 100 (heel schoon), terwijl meer dan twee derde van de landen onder de 50 scoorde, wat aangeeft dat ze serieus corruptieproblemen hebben.

Wat betreft woekerprijzen worden consumenten in verschillende landen vaak geconfronteerd met aanzienlijke prijsverschillen tussen de inkoopprijs en de eindverkoopprijs van producten.

Dit komt vooral voor in sectoren zoals voedsel, voertuigen en entertainment. In sommige gevallen betalen consumenten tot wel 342% meer dan de inkoopprijs voor bepaalde producten.

Deze problemen worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan transparantie en regelgeving, wat leidt tot misbruik en oneerlijke handel.

Er zijn inspanningen om deze problemen aan te pakken, maar er is nog veel werk te doen om consumenten te beschermen tegen corruptie en woekerprijzen.

In ons eigen land, Suriname, is corruptie in de handelssector een blijvend probleem. Hoewel er enkele stappen zijn ondernomen om de corruptie te bestrijden, blijft het een uitdaging om de cultuur van diepgewortelde institutionele corruptie te veranderen.

De Corruption Perceptions Index van Transparency International plaatst Suriname op de 87e plaats van de 180 landen, wat aangeeft dat er nog veel werk te doen is.

Wat betreft de consumentenprijzen heeft Suriname ook te maken met hoge inflatie en consumentenprijsindexen. De betrokkenheid van de politiek speelt een cruciale rol bij corruptie in de handelssector in Suriname.

Politici en overheidsfunctionarissen zijn vaak betrokken bij corruptiepraktijken, zoals vriendjespolitiek, omkoping en het bevoordelen van bepaalde bedrijven of individuen.

Dit leidt tot een gebrek aan transparantie en eerlijkheid in de handel, wat de economie schaadt en consumenten benadeelt.

Een voorbeeld hiervan is de invloed van politici op benoemingen en bevorderingen binnen de overheid, wat vaak leidt tot inefficiëntie en misbruik van publieke middelen.

Bovendien zijn politici vaker betrokken bij het manipuleren van regelgeving en beleid om hun eigen belangen of die van hun bondgenoten te bevorderen.

Deze diepgewortelde corruptie heeft verwoestende gevolgen voor de ontwikkeling van het land, omdat het investeringen ontmoedigt, de economische groei belemmert en het vertrouwen van burgers in de overheid ondermijnt.

Om corruptie in de handelssector te bestrijden, zijn er verschillende maatregelen door De Nieuwe Leeuw uitgewerkt die kunnen worden overwogen, zoals strengere regelgeving, transparantie en openbaarmaking, ondersteuning van anti-corruptieorganisaties, opleiding en bewustwording, onderzoek en controle, internationale samenwerking, en technologie en digitale oplossingen.

Deze maatregelen kunnen bijdragen aan een omgeving waarin corruptie wordt uitgeroeid en waar consumenten en bedrijven gelijke kansen hebben.

Het ligt echter straks aan de kiezers om te besluiten of ze eindelijk zullen kiezen voor organisaties met durf, visie en innovatief denken om een einde aan dit soort euvel te brengen.

Ashwini Gaitrie
Adviesraadslid De Nieuwe Leeuw