OPINIE- President Santokhi heeft met zijn uitspraken over de economie van Suriname en zijn uithaal richting de VES olie op het vuur gegooid.
Als samenleving moeten wij langzamerhand gaan nadenken of deze president nog in staat is om dit land te leiden.
De sciencefiction verhalen over hoe goed het gaat in het land, terwijl er grote armoede heerst onder de bevolking, zijn voor mij de voornaamste aanleiding geweest voor het schrijven van dit artikel.
Tevens wil ik verwijzen naar mijn artikel, ‘Het Waterhoofd van de Surinaamse Politiek’, om zo een beeld te krijgen van de persoon Santokhi.
In de discussies die met name door Santokhi en zijn team van zogenaamde economen worden gevoerd, wil ik vele vraagtekens plaatsen.
Wat mij sinds het aantreden van deze regering is opgevallen, is dat de economie in het land wordt gekenmerkt door een verbrokkelde en reductionistische benadering.
Politieke wetenschappers op het kabinet van Santokhi neigen ertoe de fundamentele economische krachten te verwaarlozen, terwijl ze er niet in slagen de sociale en politieke werkelijkheid in hun modellen te verwerken.
Deze verbrokkelende benaderingswijze vinden we steeds terug in het beleid op het kabinet van Santokhi.
In de scheiding tussen het sociale en economische beleid en vooral in de doolhof van de talloze commissies en subcommissies waarin het beleid wordt besproken.
Al vanaf de start van deze regering heeft de VES de verbrokkeling en hokjesgeest opgemerkt en bekritiseerd.
Maar tegelijkertijd werden de kritische economen van de VES die de economische verschijnselen in hun samenhang wilden bestuderen, en daarmee afweken van de beperkte economische zienswijze, vrijwel gedwongen om zichzelf buiten de economische wetenschap te plaatsen.
De zichzelf noemende economen op het kabinet van Santokhi hebben steeds moeite gehad met de vraagstukken die de kritische economen van de VES onder hun aandacht brachten.
Een ander aspect van economische verschijnselen dat van cruciaal belang is, maar door deze “economen” op het kabinet wordt verwaarloosd, is dat zij zich dynamisch ontwikkelen.
Door hun dynamische karakter verschillen de verschijnselen die door de economie worden beschreven in hoge mate van die welke de natuurwetenschappen tot nog toe behandelen.
Aan Santokhi, die pretendeert verstand te hebben van de economie, wil ik het volgende onder zijn aandacht brengen: Een economie is een voortdurend en veranderend evoluerend systeem dat afhankelijk is van de veranderende ecologische en sociale systemen waarin het is ingebed.
Om daar inzicht in te krijgen, heer president, heeft u een begrippenkader nodig dat ook tot veranderingen in staat is en tot een voortdurende aanpassing aan nieuwe situaties.
Juist zo’n kader ontbreekt in het werk van u en de “economen” op uw kabinet. Omdat u en uw team gefascineerd zijn door andere zaken, bent u het contact met de huidige economische werkelijkheid steeds meer aan het verliezen.
Tot slot zal ik in deel twee nog dieper ingaan op de wijze waarop u met uw desastreuze beleid de economie de nek heeft omgedraaid.
Stanley Zaalman
Dit artikel betreft een ingezonden opiniestuk. Voor de publicatie van ingezonden artikelen hanteren wij specifieke voorwaarden. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen via info@gfcnieuws.com.
Let op: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC Nieuws het eens is met de inhoud