OPINIE- Het kan niemand ontgaan zijn dat Suriname op een gevaarlijk pad is beland. Dit is vooral duidelijk voor mensen in het buitenland, die met een frisse blik kijken naar wat er gebeurt.
In Suriname is de bron van de meeste ellende duidelijk: een groot deel van de samenleving ontbeert de benodigde kennis.
Het is schokkend om dagelijks te ervaren hoe weinig de gemiddelde Surinamer weet over de meest basale aspecten van het leven.
Een samenleving waarin minstens 90 procent van de bevolking een gebrek heeft aan voldoende scholing en algemene ontwikkeling ervaart grote gevolgen op verschillende terreinen.
Economisch leidt het gebrek aan goed opgeleide werknemers tot lagere productiviteit en innovatie, wat de internationale concurrentiepositie van Suriname verzwakt.
De economie blijft steken in laagwaardige productie en diensten, resulterend in lagere inkomens en verhoogde armoede.
Sociaal gezien worstelt de bevolking om geïnformeerde beslissingen te nemen op gebieden als gezondheid, voeding en opvoeding, wat leidt tot hogere gezondheidskosten en sociale problemen.
Politiek gezien resulteert het gebrek aan algemene ontwikkeling in minder deelname en betrokkenheid bij het democratisch proces, wat het risico op corruptie en autocratie vergroot.
Op milieugebied zijn de vele onvoldoende opgeleide burgers nauwelijks in staat om de gevolgen van milieugerelateerd gedrag te begrijpen en duurzamere keuzes te maken.
Het is hoog tijd dat we deze onderwijskloof erkennen en aanpakken, voor de toekomst van Suriname.
Foto ter illustratie.
S. Cruden
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com