OPINIE- In de hedendaagse Surinaamse politieke arena wordt een verontrustend narratief gevoed, voornamelijk door de oppositie en versterkt door sociale media-influencers.
Dit narratief schildert een beeld van president Chan Santokhi als een leider wiens beleid zou bijdragen aan het ontstaan van etnische spanningen in Suriname.
Opvallend is hoe deze perceptie gestaag wordt gevoed door een reeks gerichte en herhaalde campagnes, vooral zichtbaar op sociale mediaplatforms.
Deze tactiek, voornamelijk toegepast door aanhangers van de Nationale Democratische Partij (NDP) van Desi Bouterse, heeft een aanzienlijke invloed op de publieke opinie.
De inspanningen van deze online activisten hebben ertoe geleid dat een aanzienlijk deel van de Surinaamse samenleving is gaan geloven dat President Santokhi verantwoordelijk is voor het creëren van polarisatie en etnische spanningen. Maar bij nadere inspectie blijkt deze bewering op drijfzand gebouwd.
In werkelijkheid is er geen concreet bewijs dat het beleid van Santokhi heeft bijgedragen aan etnische verdeeldheid. Integendeel, zijn aanpak en publieke uitspraken tonen herhaaldelijk aan dat hij de diversiteit van Suriname respecteert en dat afkomst in zijn beleid geen rol speelt.
Dit is een belangrijke onderscheiding die vaak wordt overschaduwd door de luidruchtige echo’s van misleidende sociale media campagnes.
Het is daarom hoog tijd dat dit verkeerde narratief een draai van 180 graden maakt, in lijn met de realiteit. De Surinaamse samenleving moet zich bewust worden van de tactieken die gebruikt worden om de publieke opinie te beïnvloeden en te polariseren.
Het is van groot belang om informatie kritisch te evalueren, vooral in een tijdperk waarin sociale media een machtig instrument zijn in de vorming van politieke meningen.
De uitdaging ligt nu bij de Surinaamse burgers om verder te kijken dan de ruis van sociale media en zich te richten op feitelijke en concrete beleidsresultaten.
Door dit te doen kunnen ze een nauwkeuriger beeld vormen van hun leiders en de werkelijke impact van hun beleid op de samenleving. Het is tijd om voorbij de verdeeldheid te kijken en samen te werken aan een verenigd en voorspoedig Suriname.
S. Tewarie
DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com