‘De meeste mannen in Suriname hebben minstens één buitenvrouw en het liefst meerdere’

Sanne de Bakker wordt bedreigd. Dat beweert de schrijfster van het controversiële kinderboek ‘Suriname, here we come’ op haar Facebookpagina. Zij toonde nergens voorbeelden van dreigingen en heeft voor zover bekend nog geen aangifte hiervan gedaan, maar vertelde bij diverse media dat zij met de dood is bedreigd.

Volgens De Bakker werden veel mensen boos omdat zij in het boekje met “leuke weetjes over Suriname” (dat inhoudelijk verdacht veel overeenkomst vertoont met deze website) schreef “dat het in Suriname heel normaal is om vreemd te gaan”.

Het gewraakte citaat zou na de eerste druk uit 2012 verwijderd zijn, en “Dat de eerste druk verspreid over de bibliotheken in Nederland ligt, en waar het citaat wél nog in staat, daar heb ik helaas geen invloed op,” legt zij uit.

Niet alle – de meeste

Bovendien werden zaken “nogal uit zijn verband gerukt: er stond namelijk niet dat alle Surinaamse mannen een buitenvrouw hebben, er staat dat het in Suriname normaal is.”

Dat klopt – De Bakker zegt niet dat álle mannen in Suriname vreemd gaan, maar: “De meeste mannen in Suriname hebben minstens één ‘buitenvrouw’ en het liefst meerdere.” Niet alle, alleen maar de meeste – groot verschil, moet de schrijfster gedacht hebben.

Multimuljonair

Op de Facebookpagina van Morenita Taborda, die enkele pagina’s uit het boek deelde, blijkt echter dat De Bakker veel meer over Suriname beweerde dan alleen maar over trouweloze mannen.

Hoofdpersoon Floortje de Mol gaat op wereldreis nadat zij dankzij de Staatsloterij ‘multimuljonair’ [sic] is geworden. 

Het eerste land dat zij aandoet, is Suriname.

De Bakker begint haar weetjes met de mededeling aan haar jeugdige lezertjes dat mensen zichzelf als slaaf verkochten om een beter leven te krijgen.

Bruhamaker

Surinamers moeten hun schoenen uitdoen “als je bij iemand op bezoek gaat […] omdat je anders het kwaad van de straat mee naar binnen neemt.”

Dat heeft waarschijnlijk te maken met hun geloof in bruha, zwarte magie. Dat bruha en de bruhamaker in Suriname volslagen onbekend zijn, mag voor De Bakker de pret niet drukken.

Hindoestanen hebben het in Suriname nogal moeilijk, omdat zij meertalig zijn: zij spreken Nederlands, Hindi en Sranan Tongo. Meertaligheid als handicap in een multi-etnische gemeenschap?

Chinezen hebben het bij De Bakker nog moeilijker. Zij spreken in Suriname uitsluitend het Sranan Tongo, doceert de schrijfster in verbijsterende onwetendheid. Onze lingua franca heette vroeger trouwens Negertaal, onthult zij aan de Nederlandse kindertjes.

Honden aanrijden

Honden hebben het moeilijk in Suriname. Zij zien er meestal slecht uit, lopen mank, hebben overal wondjes en zitten onder de vlooien, teken en schurft.

Komt bij dat zij vaak opzettelijk worden aangereden door mensen die willen zien “hoe de honden erna liggen te creperen.”

Ook leuk om te weten: de helft van de Nickerianen ouder dan 50 is analfabeet. Bovendien is er in Nickerie geen vuilophaaldienst en lijkt er een milieuramp ophanden.

Veel Surinamers herkenden zichzelf en hun land niet in de beschrijving van De Bakker en lieten dat online luidkeels weten.

Verkoop gestopt

“Er kwam een stortvloed van kwade berichten binnen, mijn openbare pagina’s werden gestalkt, ik werd uitgescholden, bedreigd, geïntimideerd, onterecht beschuldigd voor racist [sic],” jammert De Bakker op Facebook.

Morenita Taborda vroeg opheldering aan de Openbare Bibliotheek in Amsterdam Zuidoost, waar het boek ter inzage lag, en aan boekenverkoper Bol.com die het in de online etalage had liggen.

De bieb liet haar weten “intern met afdeling Collectie en directie” te zullen kijken “hoe dit precies zit en wat voor vervolgstap we zetten.”

Bol.com liet vrijdag weten te stoppen met de verkoop, en uitgever Kluitman ontdekte schijnbaar pas door alle commotie dat er nogal het een en ander in het boek stond.

Surinamers zeggen het zelf

En Sanne de Bakker zelf? Die is verbolgen door de verbanning naar het literaire Golgotha: “Kan dit eens een keer ophouden? Excuses heb ik allang gemaakt […]

Overigens was er na ‘jullie’ vorige attack een documentaire die alles beaamde waar jullie zo’n herrie over maakten, nota bene door Surinamers zelf.

Hebben jullie niets beters te doen dan oude koeien uit de sloot halen? Ik ben er nu wel klaar mee”, briest de kinderboekenschrijfster.

Dat is in ieder geval één weetje dat klopt: dat sommige Surinamers zelf ook beweren dat wij een overspelig volkje te zijn.

 

Meer nieuws

Visumafschaffing Serviё

Suriname en Serviё onderhouden sinds 1976 diplomatieke relaties. Serviё heeft reeds op 5 januari 2018, de visumplicht voor houders van alle typen paspoorten van Suriname…

Minister Gopal bezoekt Saramacca

De minister van Sport en Jeugdzaken, Lalinie Gopal, heeft in het weekend een werkbezoek gebracht aan het district Saramacca. Allereerst had zij een ontmoeting met…

Man vernielt auto ex-vriendin

De 37-jarige Mohamed A. is donderdag door de politie van Uitvlugt aangehouden voor vernieling. Afgelopen maandag heeft hij de auto van zijn ex-vriendin met wie…

JCI NILOM kiest nieuw bestuur voor 2019

Zaterdag heeft de jongerenorganisatie (Junior Chamber International) Nilom een nieuw bestuur gekozen voor jaar 2019. Tijdens de “Election Meeting” die thans ook heel goed bezocht…

Nieuw bestuur voor VHP Nederland

In Amsterdam heeft vrijdag de installatie van het nieuw bestuur van VHP Nederland plaatsgevonden door VHP-voorzitter Chan Santokhi. Tot de nieuwe voorzitter van VHP Nederland…

AZP neemt medische karren in ontvangst

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is vijf medische karren rijker. Vrijdag mocht het ziekenhuis deze geste in ontvangst nemen van Digicel Suriname. Deze medische karren…

21-jarige gepakt met gestolen scooter

De politie van het ressort Uitvlugt heeft tijdens surveillance de 21-jarige Jozua M. aangehouden. De aandacht van de politie werd getrokken door het feit dat…

Zes verdachten aangehouden in drugsholtes

De afdeling Narcotica Brigade heeft maandag en donderdag bij drie locaties, die bekend staan als drugsholten in Paramaribo, invallen gepleegd. In totaal zijn zes drugsverdachten…

MMC neemt Apotheek in gebruik

Het Mungra Medisch Centrum Nickerie (MMC) vrijdag haar apotheek in een nieuw pand geopend. Voorafgaand aan de opening kwamen diverse sprekers waaronder parlementariër Rashied Doekhie…

Pesticiden bewustwordingsweek

Suriname maakt deel uit van de Coordinating Group of Pesticide Control Board of the Caribbean (CGPC). Deze groep bestaat uit medewerkers van de ministeries van…

Landelijke ABOP Jongerencongres

De Algemene Bevrijding en Ontwikkelings Partij (ABOP) erkent sinds haar oprichting het belang van jongeren participatie in besluitvormingsprocessen. Om meer structuur te brengen in het…

Scroll Up