‘De meeste mannen in Suriname hebben minstens één buitenvrouw en het liefst meerdere’

Sanne de Bakker wordt bedreigd. Dat beweert de schrijfster van het controversiële kinderboek ‘Suriname, here we come’ op haar Facebookpagina. Zij toonde nergens voorbeelden van dreigingen en heeft voor zover bekend nog geen aangifte hiervan gedaan, maar vertelde bij diverse media dat zij met de dood is bedreigd.

Volgens De Bakker werden veel mensen boos omdat zij in het boekje met “leuke weetjes over Suriname” (dat inhoudelijk verdacht veel overeenkomst vertoont met deze website) schreef “dat het in Suriname heel normaal is om vreemd te gaan”.

Het gewraakte citaat zou na de eerste druk uit 2012 verwijderd zijn, en “Dat de eerste druk verspreid over de bibliotheken in Nederland ligt, en waar het citaat wél nog in staat, daar heb ik helaas geen invloed op,” legt zij uit.

Niet alle – de meeste

Bovendien werden zaken “nogal uit zijn verband gerukt: er stond namelijk niet dat alle Surinaamse mannen een buitenvrouw hebben, er staat dat het in Suriname normaal is.”

Dat klopt – De Bakker zegt niet dat álle mannen in Suriname vreemd gaan, maar: “De meeste mannen in Suriname hebben minstens één ‘buitenvrouw’ en het liefst meerdere.” Niet alle, alleen maar de meeste – groot verschil, moet de schrijfster gedacht hebben.

Multimuljonair

Op de Facebookpagina van Morenita Taborda, die enkele pagina’s uit het boek deelde, blijkt echter dat De Bakker veel meer over Suriname beweerde dan alleen maar over trouweloze mannen.

Hoofdpersoon Floortje de Mol gaat op wereldreis nadat zij dankzij de Staatsloterij ‘multimuljonair’ [sic] is geworden. 

Het eerste land dat zij aandoet, is Suriname.

De Bakker begint haar weetjes met de mededeling aan haar jeugdige lezertjes dat mensen zichzelf als slaaf verkochten om een beter leven te krijgen.

Bruhamaker

Surinamers moeten hun schoenen uitdoen “als je bij iemand op bezoek gaat […] omdat je anders het kwaad van de straat mee naar binnen neemt.”

Dat heeft waarschijnlijk te maken met hun geloof in bruha, zwarte magie. Dat bruha en de bruhamaker in Suriname volslagen onbekend zijn, mag voor De Bakker de pret niet drukken.

Hindoestanen hebben het in Suriname nogal moeilijk, omdat zij meertalig zijn: zij spreken Nederlands, Hindi en Sranan Tongo. Meertaligheid als handicap in een multi-etnische gemeenschap?

Chinezen hebben het bij De Bakker nog moeilijker. Zij spreken in Suriname uitsluitend het Sranan Tongo, doceert de schrijfster in verbijsterende onwetendheid. Onze lingua franca heette vroeger trouwens Negertaal, onthult zij aan de Nederlandse kindertjes.

Honden aanrijden

Honden hebben het moeilijk in Suriname. Zij zien er meestal slecht uit, lopen mank, hebben overal wondjes en zitten onder de vlooien, teken en schurft.

Komt bij dat zij vaak opzettelijk worden aangereden door mensen die willen zien “hoe de honden erna liggen te creperen.”

Ook leuk om te weten: de helft van de Nickerianen ouder dan 50 is analfabeet. Bovendien is er in Nickerie geen vuilophaaldienst en lijkt er een milieuramp ophanden.

Veel Surinamers herkenden zichzelf en hun land niet in de beschrijving van De Bakker en lieten dat online luidkeels weten.

Verkoop gestopt

“Er kwam een stortvloed van kwade berichten binnen, mijn openbare pagina’s werden gestalkt, ik werd uitgescholden, bedreigd, geïntimideerd, onterecht beschuldigd voor racist [sic],” jammert De Bakker op Facebook.

Morenita Taborda vroeg opheldering aan de Openbare Bibliotheek in Amsterdam Zuidoost, waar het boek ter inzage lag, en aan boekenverkoper Bol.com die het in de online etalage had liggen.

De bieb liet haar weten “intern met afdeling Collectie en directie” te zullen kijken “hoe dit precies zit en wat voor vervolgstap we zetten.”

Bol.com liet vrijdag weten te stoppen met de verkoop, en uitgever Kluitman ontdekte schijnbaar pas door alle commotie dat er nogal het een en ander in het boek stond.

Surinamers zeggen het zelf

En Sanne de Bakker zelf? Die is verbolgen door de verbanning naar het literaire Golgotha: “Kan dit eens een keer ophouden? Excuses heb ik allang gemaakt […]

Overigens was er na ‘jullie’ vorige attack een documentaire die alles beaamde waar jullie zo’n herrie over maakten, nota bene door Surinamers zelf.

Hebben jullie niets beters te doen dan oude koeien uit de sloot halen? Ik ben er nu wel klaar mee”, briest de kinderboekenschrijfster.

Dat is in ieder geval één weetje dat klopt: dat sommige Surinamers zelf ook beweren dat wij een overspelig volkje te zijn.

 

Meer nieuws

Japanse man (35) trouwt met hologram

De moeder van Akihiko Kondo weigerde naar zijn bruiloft in de Japanse hoofdstad Tokio te komen, maar haar 35-jarige zoon liet zich daardoor niet weerhouden….

Zelfmoordgolf bij Franse politie

De leider van de Franse Boze Politie is dinsdag dood aangetroffen. Zij zou zelfmoord gepleegd hebben. Zij is de zoveelste Franse politieagent die zich van…

Dief op heterdaad betrapt in moskee

De politie van het ressort Lelydorp kreeg de melding binnen dat dieven waren gesignaleerd in een Moskee aan de Lelydorperweg. Bij aankomst op het adres…

Arbeidsgeschillenwet van 1946 wordt herzien

In het kader van de modernisering van de arbeidswetgeving wordt ook de Arbeidsgeschillenwet van 1946 herzien. Hiertoe heeft minister Soewarto Moestadja van Arbeid, na goedkeuring…

Laser om aliens te lokken

Wetenschappers hebben bedacht om met een krachtige laserbundel de aandacht van een buitenaardse beschaving te wekken, mocht die ergens in het heelal bestaan. Amerikaanse onderzoekers…

Stichting 1 voor 12 opent bakkerij

Stichting 1 voor 12 heeft weer een mijlpaal bereikt. De stichting beschikt nu over haar eigen bakkerij die afgelopen zaterdag officieel in gebruik is genomen…

Tankwagen RBE vloog in brand na klapband

Een olietanker met olie van Roy Boedhoe Enterprises (RBE) is vanmorgen in brand gevlogen op de Oost-Westverbinding, in Saramacca, ter hoogte van kilometer 66. Toen…

67-jarige vrouw omgekomen bij brand

Zondagochtend is een 67-jarige vrouw omgekomen bij een woningbrand aan de Fluorstraat. De melding is omstreeks 06:00 uur gedaan. De brandweer van post Geyersvlijt was…

Inbraak bij telefoonshop

Een benadeelde deed woensdag aangifte van inbraak bij een telefoonshop waar hij mede-eigenaar van is. Daarbij zijn nieuwe mobiele telefoontoestellen, mobiele telefoontoestellen die ter reparatie…

Vrouw omgekomen bij woningbrand

Om vrouw s vanochtend omgekomen bij een woningbrand aan de Fluorstraat in Paramaribo – Noord. De woning werd bewoond door acht personen. Enkele bewoners moesten…

Saamaka Lo kiest voor groene economie

Het meest opvallende tijdens de voorbije Lio Kuutu te Asindo’opo was ongetwijfeld de uitzonderlijk grote opkomst van deelnemers. Meer dan 7.000 Saamaka reisden naar Asindo’opo…

Zwaar verkeersongeval in Nickerie

Een brandweerman die zaterdagmiddag moest uitwijken voor een wegverzakking in het district Nickerie kwam in botsing met twee stilstaande voertuigen. De man werd met zwaar…

NPS rekent op Matuariërs

Na een bezoek aan de graman der Matuariërs, Lesley Vanlentijn, heeft de NPS zaterdagmiddag onder leiding van voorzitter Gregory Rusland twee nieuwe onder afdelingsbesturen geïnstalleerd…

Aboikoni roept op tot samenwerken

Granman Albert Aboikoni van de Saramaccaanse gemeenschap heeft tijdens de Liba Krutu de vorige week het volk opgeroepen tot eensgezindheid en samenwerking. Aboikoni plaatste deze…

Bewoners Richelieu op waternet SWM

Bewoners van Richelieu in Commewijne zullen dit jaar nog worden aangesloten op het waterleidingnet van de Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM). Momenteel is de SWM drukdoende…

Scroll Up