De invloed van Bollywood op de ontwikkeling van Hindostaanse muziek

Vrijdag zal Indoloog Narinder Mohkamsing een lezing verzorgen over de invloed van Bollywood op de ontwikkeling van Hindostaanse muziek. De lezing wordt georganiseerd door het Lalla Rookh Museum.

Bollywood, de populaire benaming voor de Indiase filmindustrie, heeft een enorm spreidingsgebied in India en daarbuiten. De films vinden gretig aftrek bij de Indiase diaspora verspreid over de hele wereld. Dit geldt ook voor de Hindostaanse gemeenschap in Suriname.

Sinds Bollywood-films hier hun intrede deden in de jaren ’30, hebben zij een duidelijk merkbare invloed op diverse aspecten van het leven, zoals taal, religie, kleding, dans en muziek.

Tijdens de lezing zal Mohkamsing ingaan op de rol van Bollywood-films en de bijbehorende muziek bij de ontwikkeling van de Hindostaanse muziek in Suriname en Nederland. Aan bod komen onder meer de opkomst van de ‘semi-klassieke’ baithak gáná, de bands of orchestras, chutney en Hindi-pop. Hierbij zal ook aandacht worden besteed aan de muziekinstrumenten.

Mohkamsing studeerde Indologie en Indiase muziek in New Delhi en aan het Indologisch instituut Kern van de Universiteit Leiden. Na zijn promotie in 2003 aan de Universiteit Leiden, remigreerde hij naar Suriname.

Als onderzoeker en adviseur bij de afdeling Cultuur (MinOWC) was hij actief was op het gebied van de Indiase diaspora. Zo werkte hij mee aan het internationaal diaspora onderzoeksproject Bidesia.

In 2009 werd hij assistent-professor hindoeïsme en boeddhisme bij het Instituut voor Godsdienstwetenschappen van de Universiteit Leiden. Sinds oktober 2013 is hij hoofddocent bij Cultuurwetenschappen, faculteit der Humaniora van de Universiteit van Suriname. Hij publiceert regelmatig op het gebied van de Hindostaanse cultuur, religie en muziek.(GFC)

Meer nieuws

Barranquilla verwelkomt Suriname

Suriname is woensdag officieel welkom geheten door de Colombiaanse stad Barranquilla, waar vanaf donderdag de 23ste Centraal-Amerikaanse en Caribische Spelen plaatsvinden. Het Surinaams Olympisch Comité…

Coppenamebrug afgesloten voor zwaar materieel

De brug over de Coppenamerivier is tot nader order gesloten voor zwaar materieel. Dit melden de districtscommissarissen van de districten Coronie en Nickerie respectievelijk, Mike…

VHP condoleert familie Radhakishun

Met grote verslagenheid heeft de Vooruitstrevende Hervormings- Partij(VHP) kennisgenomen van het heengaan van mevrouw Roshnie Radhakisun, directeur van Radika (Radio Dihat Ki Awaz, “de stem…

Scroll Up