Een video die op het internet circuleert vertelt het verhaal van een Surinaamse vrouw, Samantha, die beweert te zijn opgelicht door een buitenlands bedrijf.
Volgens haar had ze een opdracht aangenomen om leads te genereren en cold calling uit te voeren. Ze plaatste via haar zakenpartner een advertentie op Facebook om een team te verzamelen.
Nadat ze het team had getraind, werd het project echter na enkele dagen abrupt stopgezet. De opdrachtgever beweerde dat de deelnemers onjuiste leads hadden gegenereerd en reageerde niet meer op haar berichten.
De vrouw voelt zich nu opgelicht voor duizenden euro’s en zoekt naar financiële steun. Ze zegt ook op Facebook te zijn lastiggevallen door mannen die iets terug wilden in ruil voor hulp.
Ze probeerde steun te vinden bij banken en privé financiële instellingen, en de zaak is nu in onderzoek bij de politie.
Een deelnemer aan het project heeft zijn kant van het verhaal gedeeld met GFC Nieuws, waarin hij de beweringen van de vrouw in twijfel trekt.
Hij geeft aan dat de vrouw misleidende informatie had verstrekt over de aard van het project. Ze vertelde dat het ging om het bellen van mensen voor enquêtes, maar vermeldde niet dat het om cold calling en leadgeneratie ging.
Volgens hem hebben de deelnemers nooit het contract gezien, waardoor het onduidelijk is of de vrouw daadwerkelijk is opgelicht door het bedrijf.
Hij stelt dat het bedrag dat de vrouw nodig zegt te hebben, niet klopt. Volgens haar urenstaat zou het bedrag ruim 3000 euro moeten zijn, in plaats van de 7000 euro die ze noemt. Hij vermoedt dat ze de overige 4000 euro zelf wil houden.
Ook stelt hij dat het politieonderzoek weinig zin heeft, omdat er volgens hem geen sprake is van oplichting. Bovendien lijkt het bedrijf in Turkije gevestigd te zijn, en het is onwaarschijnlijk dat de Turkse autoriteiten zouden meewerken.
De training die de vrouw gaf was volgens de deelnemer onvoldoende. Ze kregen slechts enkele scripts en een video om mee te werken.
Ten slotte betwijfelt hij of de dame een lening van de bank zal krijgen, omdat ze geen onderpand heeft en privé instellingen haar ook niets willen lenen.
De situatie roept veel vragen op en beide kanten van het verhaal geven een verschillende kijk op de gebeurtenissen. De politie onderzoekt de zaak nog steeds, maar er is tot nu toe geen verdere informatie bekendgemaakt.
De vraag blijft of de vrouw inderdaad is opgelicht, of dat er sprake is van misverstanden en miscommunicatie. Totdat er meer duidelijkheid komt, blijft de zaak in mysterie gehuld.
Afbeelding te illustratie.
Patty maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com