Financieel analisten en DNL-topman Dharm Mungra hebben donderdag aan GFC Nieuws uitgelegd dat een belangrijke reden voor de daling van de wisselkoersen van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de Surinaamse dollar te wijten is aan de sterk gedaalde koopkracht van de bevolking.
De enorme toename van armoede heeft geleid tot een vermindering van de vraag naar luxe goederen, wat op zijn beurt de vraag naar buitenlandse valuta zoals dollars en euro’s heeft doen afnemen.
“De langdurige en grootschalige uitbuiting van het Surinaamse volk door de forse verhoging van nutsvoorzieningen zoals stroom, gas en water werkt door in de prijzen van goederen en diensten. Dit resulteert in een verstoring van de balans tussen vraag en aanbod van valuta”, aldus Mungra.
Daarnaast hebben volgens hem de zogenoemde Open Markt Operaties (OMO’s) bijgedragen aan deze situatie.
Door deze combinatie van factoren is er sprake van een integrale impact op de economische stabiliteit van Suriname, wat zichtbaar is in de huidige wisselkoersdaling.
De financiële druk op de bevolking blijft een zorgwekkend punt, waarbij volgens deskundigen verdere maatregelen hoognodig zijn om de situatie te stabiliseren.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com