De afgelopen dagen is gebleken dat de wisselkoersen een dalende trend vertonen. Nu de koersen dalen, verwacht de samenleving dat dit ook effect zal hebben op de prijzen van goederen en diensten.
Minister Reshma Kuldipsingh, minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft kort voor aanvang van de Raad van Ministersvergadering (RvM) aangegeven dat hoewel het vertrouwen weer terugkeert binnen de samenleving, de prijzen in de winkels niet zullen dalen. Dit komt doordat de koers van de douane wordt gehanteerd om de kostprijs te bepalen.
Sanjay Gaurisankar, hoofd van de afdeling Financiële Markten bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), stelt echter dat de wisselkoersdaling, zoals die zich in de afgelopen dagen heeft ingezet, kan worden toegeschreven aan de maatregelen die in de afgelopen jaren op het vlak van de overheidsfinanciën zijn getroffen.
Daarnaast speelt de coördinatie tussen de CBvS en het ministerie van Financiën en Planning ook een voorname rol hierin. Gaurisankar benadrukt dat er geen sprake is van het “pompen” van vreemde valuta door de autoriteiten in de markt. “Die behoefte is er ook niet. De markt voorziet zichzelf”, aldus de bankfunctionaris.
Het beleid van het afgelopen jaar bevat volgens Gaurisankar wel de ingrediënten om de koers neerwaarts te beïnvloeden.
Hij noemt de maatregelen in de overheidsfinanciële sfeer, zoals introductie van de belasting toegevoegde waarde (btw), de marktconforme brandstofprijs, subsidie-afbouw op nutsvoorzieningen en de prijsaanpassing voor kookgas.
“Dat zijn maatregelen die in feite de overheidsfinanciën op een iets gezondere pad hebben gebracht. Tegelijkertijd is de Centrale Bank bezig met geldverkrapping, omdat er wel nog wat extra SRD-liquiditeiten in de economie zijn.”
Gaurisankar benadrukt dat Suriname een zwevend wisselkoerssysteem kent, waar opwaartse en neerwaartse bewegingen inherent aan zijn.
Als factoren voor de huidige sterke neerwaartse daling noemt hij onder meer de afname van de vraag en toename van het aanbod. Bij onder meer de oliemaatschappijen zou de vraag zijn afgenomen.
Daarnaast is de valutapositie van de banken sterker geworden. “De afzet van c.q. vraag naar vreemde valuta is enigszins gaan afnemen waardoor zij ook met een ruime valutapositie zitten. Nu de koers daalt, betekent het dat ze ongerealiseerde wisselkoersverliezen lijden. En om grote verliezen te voorkomen, moeten ze verkopen.”
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com