GFC NIEUWSREDACTIE- Nauwkeurige astronomische waarnemingen, gecombineerd met atoomklokken, hebben aangetoond dat de lengte van een dag plotseling langer wordt. Wetenschappers weten niet waarom.
Dit is niet alleen van cruciaal belang voor onze tijdwaarneming, maar ook voor zaken als GPS en andere precisietechnologieën die ons moderne leven beheersen.
De rotatie van de aarde om zijn as is de afgelopen decennia versneld.
Omdat dit bepaalt hoe lang een dag is, maakt deze trend onze dagen korter. Sterker nog, in juni 2022 hebben we een record gevestigd voor de kortste dag in de afgelopen halve eeuw.
Ondanks dit record is die gestage versnelling sinds 2020 echter merkwaardig genoeg overgegaan in een vertraging. Nu worden de dagen weer langer en de reden tot nu toe blijft een mysterie.
Hoewel de klokken in onze telefoons aangeven dat er precies 24 uur in een dag zit, kan de werkelijke tijd die de aarde nodig heeft om een enkele rotatie te voltooien, enigszins variëren.
Deze veranderingen treden soms op over perioden van miljoenen jaren, en andere keren bijna onmiddellijk. Zo kunnen zelfs aardbevingen en stormgebeurtenissen een rol spelen.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com