DA’91 beschuldigt PALU en OPTSU van plagiaat: Papieren tijgers met een kopieerapparaat

Romeo Stienstra da 91

De politieke sfeer in aanloop naar de verkiezingen van 25 mei wordt steeds grimmiger.

Romeo Stienstra, prominent lid van Democratisch Alternatief ’91 (DA’91), haalt in scherpe bewoordingen uit naar PALU en haar lijsttrekker binnen het samenwerkingsverband OPTSU.

Volgens Stienstra hebben zij delen van het beleidsprogramma van DA’91 letterlijk overgenomen.

“Wat men presenteert als revolutionaire plannen, is in feite niets meer dan knip- en plakwerk uit onze visie,” stelt Stienstra. Hij spreekt van een “nieuw dieptepunt” in de Surinaamse verkiezingsstrijd.

‘Vernieuwing’ zonder visie

Tijdens een recent verkiezingsdebat profileerde de PALU-lijsttrekker zich als voorvechter van de “nieuwe politiek”, maar dat schiet volgens DA’91 in het verkeerde keelgat.

“PALU is juist het toonbeeld van de oude politiek: hol, richtingloos en zonder inhoud. En dan toch pretenderen vernieuwend te zijn?”, zegt Stienstra.

Volgens hem is het ironisch dat uitgerekend DA’91, die vaak wordt weggezet als irrelevant, nu het slachtoffer is van plagiaat: “Men kopieert onze ideeën, terwijl men tegelijk probeert te doen alsof we er niet toe doen.”

Waar zijn de plannen van PALU?

DA’91 daagt PALU en OPTSU uit om hun verkiezingsprogramma openbaar te maken. Stienstra is scherp: “Als je écht plannen hebt, waarom zijn ze dan nergens te vinden? Laat de samenleving oordelen of die mooie woorden niet gewoon regelrecht uit ons beleid zijn gekopieerd.”

Volgens hem bevat het zogeheten “Meerjarig Ontwikkelingsbeleid: Uw Paspoort tot de Nieuwe Republiek” van DA’91 concrete, uitgewerkte voorstellen die nergens terug te vinden zijn in de programma’s van andere partijen – tenzij men ze geheel of gedeeltelijk overneemt zonder bronvermelding.

Stienstra sluit af met een duidelijke boodschap aan de kiezers: “DA’91 is de enige partij met visie, lef en daadkracht. Anderen leunen op ons huiswerk omdat ze zelf niets hebben. Dat is het verschil tussen echt leiderschap en opportunisme.”

Volgens hem verdient Suriname politieke partijen die durven te denken, te bouwen en transparant zijn in hun plannen. Niet partijen die, in zijn woorden, “papieren tijgers met een kopieerapparaat” zijn.