GFC NIEUWSREDACTIE- Binnen de Surinaamse samenleving bestaan er nog gendernormen/ rollen/ culturele opvattingen die mogelijke risico factoren zijn bij intiem partnergeweld en het gebruik van geweld aanmoedigen.
Daarom is het aan te bevelen bewustwordingscampagnes op het terugdringen van gender gerelateerd geweld te richten op het veranderen van patriarchale opvattingen en normen, het belang van gendergelijkheid en gedeelde verantwoordelijkheden.
Dat blijkt uit het onderzoek “Landelijke Gezondheidsenquête onder Vrouwen voor Suriname 2019”.
Het onderzoek toont aan dat 32 procent van de vrouwen tenminste een handeling van lichamelijk en/of seksueel geweld door een intieme partner heeft ervaren in haar leven.
Ook geeft dit onderzoek het resultaat voor stellingen die egalitaire (gelijkheids) opvattingen over gender weergeven waarbij alle ondervraagden (vrouwen tussen 15-64 jaar) stellingen werden voorgehouden over de rol van een vrouw in relatie tot haar man, gezin, thuis en financiën.
Hieruit bleek het volgende: 96% was het mee eens dat vrouwen en mannen het gezag binnen het gezin zouden moeten delen; en minder overeenstemming (77%) dat vrouwen hun eigen geld naar eigen inzicht zouden moeten kunnen uitgeven.
Bij de patriarchale opvattingen over gender zien we dat 62% van de vrouwen het ermee eens is dat het normaal is dat mannen het hoofd van het gezin zijn en 65% het ermee eens is dat het de taak van een vrouw is om zorg te dragen voor haar huis.
Minder vrouwen zijn geneigd het ermee eens te zijn dat vrouwen hun man altijd zouden moeten gehoorzamen (31%) of dat vrouwen verplicht zijn om seks te hebben met hun man (22%).
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com