Criticus Oostburg betwijfelt juridische grondslag voor oproep Brunswijk door OM

vrouwe justitia openbaar ministerie OM

Marcel Oostburg, een bekende criticus, uit zijn zorgen over de oproep van vicepresident Ronnie Brunswijk door het Openbaar Ministerie (OM).

Oostburg vraagt zich af waarom Brunswijk specifiek is opgeroepen, en in welke hoedanigheid dit gebeurt.

Hij wijst erop dat het niet duidelijk is of Brunswijk als getuige, deskundige, verdachte of benadeelde wordt verhoord.

Volgens Oostburg is het essentieel om te weten in welke status Brunswijk wordt gehoord, aangezien de wet alleen voorziet in vier mogelijke rollen tijdens zo’n verhoor. De vraag is dus: Wat is de status van de vicepresident in dit geval?

Oostburg twijfelt aan de rechtmatigheid van de oproep door het OM en stelt dat het Openbaar Ministerie een serieuze fout heeft begaan door Brunswijk op te roepen.

Hij suggereert dat Brunswijk mogelijk verdachte is opgeroepen, terwijl de wet duidelijk stelt welke procedure in dat geval gehanteerd moet worden.

Volgens Oostburg zou het OM meer transparantie moeten bieden over de procedure en de rechtsgrond van de oproep.
Daarnaast betwijfelt Oostburg of Brunswijk daadwerkelijk iets strafbaars heeft gedaan.

Brunswijk is niet aangeklaagd voor een misdrijf in zijn ambt en het simpelweg weten van de schuilplaats van de recent overlijden Desi Bouterse is op zich niet strafbaar.

Pas wanneer er sprake is van actieve medewerking aan het onderduiken van Bouterse, kan er een strafbaar feit in het spel zijn.

Brunswijk heeft het recht om te weigeren verhoord te worden, en Oostburg is van mening dat hij dit recht zou moeten uitoefenen.

De situatie rond Brunswijk werd gecompliceerd door zijn eigen verklaringen in de media. Zo had de vicepresident eerder gezegd dat foto’s van Bouterse via WhatsApp naar hem waren gestuurd.

Dit leidde tot verdere speculatie, maar Brunswijk gaf later aan dat de beelden niet van Bouterse zelf kwamen, maar van een onbekende ‘witte man’.

Hij beschuldigde journalisten van het verkeerd interpreteren van zijn woorden en benadrukte dat er goed geluisterd moest worden naar wat hij werkelijk bedoelde.

Brunswijk heeft aangegeven dat er geprobeerd wordt om hem politiek uit te schakelen, wat zijn beslissing om zijn veiligheid te verhogen verklaart.

Hij vraagt zich af waarom anderen die betrokken waren bij het transport van Bouterse’s lijk niet worden gehoord door het OM.

Ondertussen heeft Defensieminister Krishna Mathoera gereageerd door te stellen dat er op dit moment geen reden is om te denken dat de veiligheid van de vicepresident in gevaar is, maar ze benadrukte wel dat alle publieke functionarissen zich aan de regels van de rechtsstaat moeten houden.