GFC LIFESTYLEREDACTIE– Bij een onlangs gehouden discussie op sociale media vroegen velen zich af waarom het voornamelijk de Chinezen zijn die actief zijn in de handel in Suriname.
Waarom zijn er zo weinig Creolen die een supermarkt hebben? GFC Lifestyle vroeg een deskundige om een korte uitleg.
De aanwezigheid van Chinezen in de handelssector van Suriname is volgens hem historisch geworteld en wordt beïnvloed door diverse socio-economische factoren.
Vanaf de 19e eeuw zijn er Chinese arbeidsmigranten naar Suriname gekomen ter vervanging van de tot slaaf gemaakte Afrikanen na de afschaffing van de slavernij.
Na hun contractperiode besloten velen te blijven en zich in de handel te vestigen, gebruikmakend van hun netwerk en connecties met China.
De Creoolse gemeenschap, voornamelijk afstammelingen van de tot slaaf gemaakte Afrikanen, had na de afschaffing van de slavernij een andere sociaaleconomische positie en ontwikkeling.
Hoewel veel Creolen zich in diverse beroepssectoren hebben gevestigd, waaronder het onderwijs, de overheid en de dienstensector, waren er historische, sociale en economische barrières die hun toetreding tot de handelssector bemoeilijkten.
Daarnaast heeft de recente economische groei van China en hun ‘Belt and Road’-initiatief bijgedragen aan de versterking van zakelijke relaties tussen Suriname en China. Hierdoor is er een nieuwe golf van Chinese investeerders en ondernemers in Suriname neergestreken.
Het is volgens de deskundige essentieel om te benadrukken dat zowel de Chinese als de Creoolse gemeenschap hun unieke bijdragen heeft geleverd aan de Surinaamse samenleving en dat beide gemeenschappen blijven evolueren in hun sociaaleconomische rollen binnen het land.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com