“Ze praten over instituten versterken en wetgeving aanpassen, maar kijk naar de praktijk. Corruptie wordt niet bestreden, maar beschermd.
“Mensen met connecties komen overal mee weg, terwijl een gewone burger vastloopt in bureaucratie.”
Aan het woord is Rakesh D., een accountant uit Paramaribo.
Een team van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) in Suriname verblijft momenteel in het land voor een eerste evaluatie van de implementatie van de United Nations Convention Against Corruption (UNCAC).
D. vreest dat deze evaluatie niet meer dan een symbolische exercitie is en dat corruptiebestrijding in Suriname op papier bestaat, maar in de praktijk nauwelijks wordt afgedwongen.
De evaluatie, uitgevoerd door deskundigen uit Grenada en Nieuw-Zeeland, richt zich op de voortgang die Suriname heeft geboekt sinds de ratificatie van het verdrag in 2021.
Gedurende drie dagen worden de wetgeving en beleid rondom strafbare feiten, uitlevering, wederzijdse rechtshulp en internationale samenwerking onder de loep genomen.
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie benadrukt dat er vooruitgang is geboekt, zoals de installatie van een anti-corruptiecommissie en samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om beleid te versterken.
D. is echter sceptisch en stelt dat corruptie in Suriname diep geworteld blijft in de politieke en economische structuren.
Hij vraagt zich af of de evaluatie daadwerkelijk onafhankelijk en effectief zal zijn.
“Ze komen hier, praten met overheidsfunctionarissen en maken een rapport. Maar praten ze ook met klokkenluiders? Met ondernemers die worden afgeperst? Met burgers die hun documenten laten verdwijnen als ze niet betalen? Dit is niet meer dan een diplomatieke formaliteit.”
“We hebben in Suriname rapporten genoeg, maar uitvoering ho maar. Hoeveel corruptiezaken zijn er écht aangepakt? Hoeveel hoge functionarissen zitten vast? Dit is allemaal politiek theater.”
D. benadrukt verder dat de geloofwaardigheid van Suriname op het spel staat als de regering blijft volharden in pappen en nathouden.
“We willen geen rapporten, we willen veroordelingen. Laat ze met concrete zaken komen: wie wordt vervolgd? Hoe wordt corrupt geld teruggehaald? Waar is de transparantie?”, zegt Rakesh D.
De uitkomsten van de evaluatie worden binnen enkele maanden verwacht en zullen Suriname helpen bij het verbeteren van de implementatie.
De vraag blijft echter of deze aanbevelingen ook daadwerkelijk zullen leiden tot tastbare hervormingen, of dat dit wederom een rapport wordt dat in een la verdwijnt.
![mp wong](https://www.gfcnieuws.com/wp-content/uploads/2024/04/mp-wong.png)
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com