Commissie Desi Bouterse roept op tot kalmte en waarheid

bouterse desi delano

De aanhangers van de Nationale Democratische Partij (NDP), geleid door de veroordeelde van het 8 decemberproces, Desi Delano Bouterse, lijken mogelijk uitgelokt te worden om maatschappelijke onrust te veroorzaken.

Deze provocatie wordt vermoedelijk gestimuleerd door bepaalde uitspraken, video’s, geluidsberichten en berichten bij media en op sociale media, evenals door diverse regeringsbesluiten met betrekking tot het 8 decemberproces.

In het belang van vrede en stabiliteit in Suriname is het cruciaal om verstandig te reageren, waarbij de waarheid met feiten zorgvuldig wordt toegelicht.

Toekomstige verblijfplaats van Bouterse

Voorafgaand aan de oproep voor de veroordeelden om zich te melden, heeft de regering via Starnieuws informatie verstrekt over de toekomstige verblijfplaats in hechtenis van Excellentie D.D. Bouterse. Aangezien de regering dit niet heeft tegengesproken, wordt aangenomen dat deze informatie juist is. Eenzame opsluiting van een veroordeelde wordt echter als disciplinaire straf beschouwd en roept vragen op over mogelijke schendingen van mensenrechten.

Intrekking van rechten

Het niet melden door Bouterse op de oproep van het OM resulteert in de intrekking van zijn opgebouwde rechten na 10 jaar presidentschap. De regering lijkt echter buiten haar bevoegdheid te treden, aangezien de RESOLUTIE van 29 juni 2010 geen uitzonderingen toestaat. Deze actie kan worden gezien als een inbreuk op het juridisch legaliteitsbeginsel.

Gevaar van politieke oppermacht

De inbreuk op de beveiliging bij het gezin van de veroordeelde ex-president lijkt op een politiek gemotiveerde machtsdemonstratie. Dit kan leiden tot schending van democratische rechten en schaadt het imago van de regering op nationaal en internationaal niveau.

Desinformatie en tweedracht

Uitspraken zonder feitelijke onderbouwing over het 8 decemberproces in verschillende media en op sociale media kunnen tweedracht zaaien en de tolerantie verminderen. Het verspreiden van desinformatie is strafbaar en draagt niet bij aan een eerlijke beoordeling van het proces.

Oproep tot verantwoordelijkheid

Er lijkt een dreigende uitlokking van onrust om politieke aanhangers tot opstand te bewegen. Juridisch gezien is dit een ernstige zaak waarbij het initiatief van strafbare feiten bij de uitlokker ligt. Een verantwoordelijke reactie van alle betrokken partijen is essentieel om de vrede in Suriname te behouden.

De huidige situatie in Suriname vraagt om een kalme en weloverwogen aanpak. Het is van groot belang dat de waarheid met feiten wordt onderbouwd en dat er geen ruimte is voor desinformatie of provocatie. Alleen op die manier kan Suriname een stabiele en vreedzame toekomst tegemoet gaan.

Commissie Desi Bouterse